sâmbătă, 25 decembrie 2010

Tarta de somon cu cartofi si mozzarella


Pentru vegetarieni poate constitui felul principal al unei mese, chiar festive.
Am folosit:
-7-8 cartofi roz de marime medie, fierti si taiati feliute
-150 g somon afumat
-250 ml smantana
-2 oua
-cateva felii groase de mozzarella
-o mana mare de verdeata - patrunjel, marar, ce aveti
-50 g unt
-sare, piper
-2-3 catei usturoi, zdrobiti (optional)

Se unge o tava cu unt, se asaza cartofii intr-un strat uniform pe fundul tavii. Apoi se aduga somonul taiat fasiute, iar apoi inca un strat de cartofi. Separat, se bat bine ouale, se condimenteaza, apoi se adauga smantana, usturoiul, condimentele si verdeata si se amesteca bine. Aceasta compozitie se distribuie uniform peste ultimul strat de cartofi din tava, apoi se adauga feliile de mozzarella.
Se da la cuptor la foc mediu cam 40 minute, pana cand compozitia e bine patrunsa si mozzarella se rumeneste frumos.

Friptura de curcan cu unt, vin si lamaie

E o reteta pentru pretentiosi :). Am curatat de piele pieptul si pulpele unui curcan de casa, le-am uns cu unt amestecat cu putin busuioc, apoi am presarat piper negru si sare de mare.
Le-am asezat in tava, am adaugat jumatate de lamaie taiata bucatele, 4 linguri de ulei, jumatate de cana de apa si jumatate de cana de vin alb de calitate.
Am acoperit tava cu staniol, cat mai etans posibil si am dat la cuptor la foc mediu spre mare. Din cand in am mai adaugat apa. Cu 15-20 minute inainte de a fi gata, cand carnea e deja frageda, se inlatura staniolul ca sa se rumeneasca frumos.

Tort cu cappuccino

L-am gasit, tortul acesta, in calendarul oferit de ultimul numar al revistei Good Food. A iesit ca la carte, exact asa cum ma asteptam: cremos, gustos, usor de preparat. Si are continut serios de cofeina, numai buna sa te tina treaz, fie ca petreci sau citesti LOTR sau te uiti la TV.
Asadar:
-250 unt (in reteta originala ei zic de margarina, dar eu nu consum NICIODATA asa ceva, e otrava curata)
-250 g zahar
-300 g faina
-praf de copt
-4 oua batute
-200 ml cafea f tare, racita
Pt umplutura:
-500 g mascarpone
-2 linguri zahar vanilat
-2 plicuri ness (adaugirea mea, fara ness crema e cam fada)
-ce vreti voi pt decorat, eu am folosit pudra de cacao

Se pregatesc 2 tavi cu diametrul de aprox. 20 cm: se tapeteaza cu hartie de copt unsa cu putin ulei sau unt. Se amesteca bine untul si zaharul, apoi se adauga ouale si se bate compozitia cu mixerul. Se adauga faina si jumatate din cantitatea de cafea, apoi praful de copt, mixand amestecul pana devine uniform si pufos. Se imparte compozitia astfel obtinuta in cele 2 tavi, se da la cuptor la foc mediu 25-30 minute, pana cand blaturile cresc si se rumenesc frumos.
Dupa ce se scot din cuptor, se lasa 5 minute, dupa care se insiropeaza fiecare cu 5 linguri de cafea si se lasa la racit.
Crema: se pune mascarpone intr-un castron, se adauga 2 linguri de zahar vanilat, 3 linguri cafea in care s-a dizolvat ness-ul si se amesteca bine.
Se umplu blaturile cu jumatate din crema, restul se intinde deasupra tortului si se orneaza cu cacao sau cu ce vreti voi.

duminică, 28 noiembrie 2010

Macrou la cuptor cu citrice si busuioc


Fiindca e dezlegare la peste am vrut ceva savuros si colorat. E o reteta usor de facut, dar datorita ingredientalor mediteraneene are o aroma de zile mari.
Am folosit:
-6 pesti intregi, bine curatati
-1 morcov taiat betisoare
-1 ceapa rosie taiata sferturi
-cateva feliute ardei iute
-jumatate de portocala taiata bucatele
-jumatate de lamaie taiata bucatele
-o mana de masline negre
-2 frunze dafin
-o lingura busuioc uscat
-piper
-sare
-jumatate pahar vin alb
-jumatate pahar apa
-5 linguri ulei masline


Pestii se asaza intr-o tava, se presara cu sare, piper si busuioc uscat. In burta fiecarui peste se pune o feliuta de lamaie si una de ceapa.
Deasupra pestelui se adauga legumele, feliile de citrice, maslinele, dafinul, apoi sosul de apa, vin si ulei. Se da la cuptor la foc mediu spre mic cam 50 de minute sau pana cand pestele se rumeneste frumos.
E posibil sa mai trebuiasca adaugata apa in timpul coacerii. L-am servit cu orez pilaf si suc de portocala stors deasupra.

Budinca de paste cu branza de vaci la cuptor


Reteta ultra-simpla si ultra-clasica, dar mereu la fel de buna, atat calda cat si rece.
-un castron paste scurte fierte al dente
-300-400 g branza de vaci
-un ou
-3-4 linguri smantana dulce
-zahar
-esenta de vanilie
-1 lingura cu varf faina de grau
-50 g unt

Se unge o forma de copt cu unt.
Se amesteca bine branza, oul, smantana, zaharul, vanilia, faina si restul de unt. Compozitia se amesteca usor cu pastele fierte, se toarna in tava si se da la cuptor la foc mediu spre mic vreo 20 minute, pana se formeaza o crusta deasupra.
Mie imi place ca la servire sa adaug dulceata sau budinca de vanilie.

Vin fiert cu portocale, scortisoara si piper negru

Pentru ca la Iasi s-a asternut zapada iar atmosfera e umeda si rece, am deschis sezonul vinului fiert. De data aceasta cu portocale, scortisoara si piper negru. Nu-mi place sa amestec mai mult de 3 arome in vin, deoarece gustul acestuia devine greoi si nu se mai disting mirodeniile. Scortisoara se pune sub forma de batoane, nu macinata, altfel vinul devine mucilaginos.
Se dizolva zaharul in vin, se adauga piperul si scortisoara si se pune la fiert fara a se clocoti in prostie; cand e aproape gata se pune o felie de portocala.


Choc-o-lait


Este o descoperire recenta, intr-un local de provincie (Pensiunea Ghisela din Moinesti). O bautura-desert desavarsita, numai buna pentru winter-haters cum sunt eu. E vorba de un cub de ciocolata belgiana cu diverse arome (cognac, amaretto, caramel, alune etc.) care se topeste incet intr-o ceasca de lapte spumos, fierbinte. Se pot cumpara si de pe internet, pe site-ul Choc-o-lait. Sau de la ceainaria din Felicia.







luni, 22 noiembrie 2010

Conceptul de "verze" in bucataria romaneasca

Cuvantul "varza" este un clasic folosit in prelegeri si manuale pentru a ilustra exemple de cuvinte mostenite de la daci. Asadar, un ingredient mai mult decat clasic in bucatariile spatiului carpato-danubiano-pontic, insotind mesele romanului de milenii.
Insa sub forma de "verze", deja vorbim de ceva mai mult dichis. Verzele sunt o muratura mai migaloasa, dar de mare efect daca reuseste.
Reteta de mai jos apartine mamei si are iz bucovinean deoarece foloseste sfecla rosie.

Se spala 1 borcan de 5 kg.
Varza - cam 3 kg, se da pe razatoare.
Se mai pune:
-max 100 g radacina telina rasa
-150 g sfecla rosie rasa
-50 g hrean ras
-jumatate de ardei iute tocat marunt
-1 plic seminte chimen, sau jumatate, depinde de gust
-1 lingura de sare
-1/2 kg morcov ras
-500-700 ml apa de izvor
Se amesteca toate si se pun in borcan, lasandu-l de o palma gol, pentru a permite fermentatia. Se acopera cu o farfurie borcanul si se lasa intr-o camera incalzita 2-3 zile, pana cand compozitia devine acidulata si dulce-acrisoara.
Important: apa se adauga abia cand verzele au inceput sa fermenteze.
Astfel obtinute, verzele vor fi date la rece ca sa nu se acreasca excesiv si vor insoti cu brio orice fel de prajeli, de la fripturi la fasole sau cartofi la cuptor. Sunt foarte sanatoase deoarece conserva multe vitamine si contin putina sare.


luni, 15 noiembrie 2010

Castane coapte, noiembrie auriu


Nu cred ca am mai prins un noiembrie atat de frumos si insorit de cand locuiesc in Iasi, adica de vreo 11 ani. In general noiembrie e deprimant, total deprimant, nu vezi soarele cu saptamanile, e mereu negura amestecata cu smog, umezeala, pomi desfrunziti si noroi. Anul asta insa nu stiu ce s-a intamplat: lumina multa, cald, amurguri spectaculos colorate incadrand silueta Manastirii Galata.
Nu prea am mai gatit...Weekendul asta l-am facut cu ultimii struguri brumarii de capsunica, mandarine si la piece de resistence: castane coapte.


Am gasit la supermarket castanele, chinezesti, nu de Baia Mare (poate mai bine, ca nu au avut viermi). Le-am crestat - pe fiecare in parte - si le-am pus in tava cu taietura in sus. Le-am dat la cuptor la foc mediu spre mic vreo 20-25 minute. Le-am rontait calde, fara alte adaosuri.
Important: niciodata sa nu dati la cuptor castanele fara sa le crestati cu simt de raspundere, altfel vor exploda zgomotos si vor improsca peretii cuptorului de va dura o saptamana sa-l curatati! (La mine a explodat una singura, suficiet cat sa ma sperie bine).


vineri, 22 octombrie 2010

Mituri ante-decembriste: muraturile


Inainte de '89 momentul in care se puneau muraturile era un eveniment capital, sacerdotal. Saci intregi de legume reci, burate de ploaie, se inghesuiau in bucatarie si in hol, casa intreaga era impregnata de iz de otet, marar uscat, hrean, gogosar si ardei copt. Dura zile intregi aceasta revarsare de arome, culori si texturi, se petreceau ceasuri intregi in transa deasupra chiuvetei, curatand bureti salbatici sau gogosari...
In final rezulta un numar considerabil de borcane, borcanase, butoaie care erau duse in boxa din beci, unde, la racoare si intuneric, aveau datoria sa conserve pana prin aprilie aromele toamnei. Evident, de multe ori imi parea dementa curata vartejul acesta de octombrie. Imi juram ca-n viata mea nu-mi voi imputi casa cu varza murata. Insa, daca nu puneai pe iarna, era intr-adevar greu cu mancarea pana in primavara. De cumparat nu gaseai mai nimic, pentru ca totul mergea la export. Nici bani nu erau, ca sa cumperi pe saturate, si de-ai fi avut ce. Iarna, cand zapada era pana la genunchi, boxa de la subsol devenea un sanctuar catre care ne indreptam plini de entuziasm, in pantaloni de "trening" si fes, inarmati cu lumanari si castroane, pe care le umpleam cu verze, pepeni murati, conopide si multe altele. Nu exista dimineata fara zacusca. Nu exista masa fara muraturi sau bureti desarati.
Preferatele mele erau si sunt legumele la otet - orice fel de legume, numai in otet sa fie. Sunt singurele pe care le prepar in fiecare toamna, evident, in cantitati derizorii, fara aura epopeica a muraturilor comuniste.
Cumpar vreo 6-7 kilograme de gogosari, 2-3 conopide infoiate, struguri negri cu boabe mari, morcov, telina intreaga, hrean, marar, otet de vin si sare mare, neiodata.


Stau vreo jumate de zi sa le curat si sa le tai felii, apoi le indes in borcane, insotite de mirodenii.


Clocotesc o compozitie de otet aromat: 2 parti de otet la o parte de apa, sare, zahar, dafin si piper boabe. O torn peste legume, sigilez borcanele si le invelesc in paturi, ca sa se auto-sterilizeze.
Rezultatul: o gasca de borcanele extrem de aspectuoase si colorate, care inveselesc ochiul si farfuria pana prin februarie.

Chec cu cafea




E preferatul meu, dimineata, cu lapte sau capuccino.

-5-6 oua
-zahar dupa gust
-o cana faina
-o lingurita praf de copt
-un sfert de pachet de unt (50 g)
-o fiola esenta vanilie Dr Oetker
-2 plicuri ness
-zahar pudra

Am batut bine albusurile, apoi am adaugat zaharul.
Am incorporat pe rand galbenusurile, faina, untul, vanilia si praful de copt.
Am scos intr-o cana 10 linguri de compozitie pe care am amestecat-o cu cele 2 plicuri de ness.
Am turnat compozitia "alba" intr-o tava unsa cu ulei de masline, iar deasupra am adaugat in mod uniform cantitatea amestecata cu cafea.Cu o furculita am amestecat usor cele 2 compozitii ca sa iasa un model frumos, marmorat. Apoi am dat la cuptor vreo 40 minute la foc mediu spre mic. La sfarsit, zahar pudra pe deasupra.

Salata cu somon afumat, legume si smantana


Salata asta e o combinatie inedita, pe care o agreeaza si cei carnivori. Frumos aranjata, merge si la mese mai pretentioase pentru ca are gust bogat si complex.

-50-70 g somon afumat taiat fasii
-1 morcov dat pe razatoare
-4 castarveti feliute
-1 ardei gras
-5 ciuperci champignon crude (sau fierte) taiate fin
-o lingura patrunjel verde tocat
-3-4 catei de usturoi zdrobiti
-5 linguri smantana cat mai proaspata si cremoasa

E simplu, se amesteca toate ingredientele si e gata. E foarte gustoasa rece, cu paine integrala. Trebuie sa stea doar la frigider, altfel smantana se lichefiaza prea tare iar salata isi pierde "personalitatea".

Salate cu cereale integrale

Partea buna, pe langa faptul ca sunt sanatoase, e ca sunt gustoase si consistente, putand constitui felul principal la o masa.

Salata de ton cu orez

-o cana de orez integral fiert
-o conserva de ton bucati in ulei, scursa
-o ceapa rosie taiata rondele
-un ardei
-3 castraveti
-o lingura patrunjel tocat
-cateva frunze de busuioc uscat maruntite
-ulei de masline
-sare
-suc de lamaie (sub nici o forma otet, strica tot gustul)

Se amesteca usor toate ingredientele. E mai buna putin racita, are un gust proaspat, revigorant.

Salata de somon afumat cu grau fiert

-jumatate de cana de grau integral fiert
-50 grame somon afumat taiat bucatele
-2 oua fierte tari, taiate
-2-3 ridichi
-un ardei rosu
-2 castraveti
-1-2 rosii
-verdeata tocata dupa gust
-sare
-ulei de masline
-suc de lamaie (la fel, fara otet)

Se amesteca usor toate; oul se adauga deasupra, la sfarsit. E mai buna la temperatura camerei.

joi, 21 octombrie 2010

Cartofi cu ciuperci la cuptor


Am ajuns azi acasa intr-o stare de deruta completa, afara m-a batut un vant tembel si rece, imi era frig si foame si eram prea obosita sa am chef de gatit. Am calculat ca mai am energie cam pentru un sfert de ora, timp pe care l-am folosit pentru a-mi asigura o masa copioasa si CALDA.

5 cartofi in coaja - spalati bine, taiati in 4
o caserola de 500 g ciuperci champignon intregi, spalate bine
o lingura de sare mare
3 frunze dafin
o lingura busuioc uscat
5 linguri ulei

Toate aceste ingrediente le-am amestecat intr-o tava intinsa, pe care am dat-o la cuptor, foc mediu, vreo 35 minute, pana s-au rumenit toate.

Am pus in farfurie, am adaugat bucatele de unt si praf de usturoi si am revenit la viata, mai ales ca Flori mi-a trimis si niste must dulce, putin acidulat, care a completat admirabil aroma de legume coapte si unt.

luni, 4 octombrie 2010

Sufleu cu branza, cartofi si marar


Am momente cand simt nevoia sa mananc ceva cald, consistent si delicat in acelasi timp.
E si cazul retetei de mai jos:

-300 g branza de vaci
-o mana de urda, daca este, sau telemea rasa
-100 ml smantana
-2-3 oua intregi
-2 linguri faina de grau
-4-5 cartofi fierti, sfarmati
-sare, piper
-2-3 linguri pesmet
-marar tocat
-50 g unt

Intai se unge o tava si se porneste cuptorul.
Intr-un castron mare se amesteca bine toate ingredientele, in afara de pesmet. Compozitia obtinuta se toarna in tava, deasupra se presara pesmetul, apoi se da la cuptor vreo 40 minute, la foc mediu. Merge cu salata sau muraturi.

Dovleac la cuptor. Cu mere, gutui si miere



Am iubit mereu dovlecii dolofani, alb-verzui, pe care demult tare bunicul obisnuia sa-i coaca in rola de la cuptor. Aveau miezul dulce, cremos, aromat, toata lumea se imbulzea sa inhate cate o felie fierbinte, bine rumenita.
In fiecare toamna respect traditia si ma dau bine pe langa rude ca sa capat cativa dovleci.
Pe care apoi, cu truda, apuc sa-i tai bucati nu foarte mari, care vin puse in tava, alaturi de 2-3 mere si gutui feliate.


La urma stropesc totul cu cateva linguri bune de miere, presar scortisoara si dau la cuptor, la foc domol, mai bine de o ora.
E o mancare cu parfum de legenda, care-mi incalzeste sufletul.

Regimul Oshawa nr. 7


Regimul numarul 7 al doctorului japonez George Oshawa este un clasic printre cei familiarizati cu lumea dietelor sau a regimurilor alimentare. Nu voi intra in prea multe detalii, e un regim pe care in general il urmeaza cei cu probleme de sanatate destul de serioase. 10-14 zile numai cereale integrale, apa si sare bruta. Hrisca, grau si orez. E un regim in care trebuie sa uiti complet coloratul si parfumatul univers al gastronomiei intr-un gest volitional suprem de a te pune pe picioare si a-ti spori semnificativ, dupa cum se crede, procentul de energie Yang din organism.
L-am incercat si eu vreo 3 zile, sperand sa-mi refac oarecum sistemul imunitar compromis deja datorita primelor friguri de toamna. Evident, motivatia nu a fost suficienta...
Am invatat 2 lucruri:
1. Tinut asa cum trebuie - si cat trebuie - probabil ca are efecte remarcabile.
2. Urasc hrisca. Intens.
Cu ce-am ramas: voi pastra probabil obiceiul de a include mai multe cereale integrale in dieta zilnica si voi respecta mai mult teoriile macrobioticii.

UPDATE

Dupa ce am concluzionat ca nu pot tine regimul Oshawa Nr. 7 asa cum scrie la carte, am continuat totusi sa consum zilnic un bol mare de cereale. Integrale. Fierte. Cel mai adesea, combinate cu miere, fructe. Nu stiu cat a trecut, vreo 2-3 saptamani. Rezultatul e ca am slabit vreo 3-4 kilograme. Pe care tot imi propuneam sa le dau jos de vreo 2 ani. S-a dus inclusiv grasimea de pe burta.
Asadar, recomand.

duminică, 12 septembrie 2010

Tarta din foetaj cu legume (si ton)




Am incercat zilele astea sa ma delectez mai mult cu fructe, ca sa ma mai detoxific. In principal struguri si prune.



Insa la un moment dat n-am mai rationat, incepuse sa ma cuprinda o foame epopeica. Asa ca am executat o reteta inspirata din revista Secretele Bucatariei. Ce e mai grav e ca am recidivat: am preparat-o si sambata si duminica...

Ingrediente:
-foetaj - un pachet de 400 g
-1 ardei rosu
-un ardei galben
-o ceapa
-o mana de mazare congelata
-o rosie
-sare, piper
-busuioc maruntit
-optional, o conserva de ton in ulei
-2-3 linguri ulei masline
-50-100 g cascaval sau parmezan ras

Se unge tava cu ulei, se intinde aluatul de foetaj in mod uniform in tava.
Se taie legumele feliute cat mai fine, sa sareaza si se pipereaza, apoi se intind uniform peste aluat. Se adauga tonul, busuiocul si deasupra branza rasa.
E foarte important sa nu lase ingredientele zeama: mazarea se scurge bine, bine, la fel si tonul.
Se da la cuptor la foc mic vre 20 minute, pana creste aluatul si se rumeneste, iar cascavalul se topeste frumos. E grozav de buna cu mujdei facut cu iaurt sau smantana.



Varianta cu ton:


luni, 6 septembrie 2010

Cuscus cu sos de ton, busuioc si tomate


Numai bun de luat la caserola la serviciu.

-100 - 150 g cuscus instant pregatit cu apa fierbinte
-o conserva ton bucati in ulei, bine scurs
-3 linguri pasta tomate
-o lingura busuioc maruntit
-o lingura zahar
-sare, piper
-3 linguri sos worcester, sau dupa gust
-jumatate pahar apa
-2 linguri ulei

Se pregateste cuscusul conform indicatiilor de pe cutie.
Intr-o craticioara se amesteca pasta de tomate, apa, uleiul, condimentele, zaharul si se clocoteste sosul vreo 5 minute. Se ia de pe foc, se adauga sosul worchester si tonul usor zdrobit cu furculita. Se amesteca usor, apoi se toarna peste cuscus.

duminică, 5 septembrie 2010

Prajitura cu prune, migdale si ciocolata





O reteta luata de pe site-ul Good Food, o reteta decadenta, cu arome rafinate, bogate, dar totusi delicate. Ingredientele si modul de preparare le gasiti aici.
Fata de reteta originala eu am inlocuit alunele de padure cu migdale si am pus ceva mai multa ciocolata sfarmata. In mod sigur voi mai pregati minunatia asta, cat de curand.
Abia scoasa din cuptor, inainte sa o ung cu gem de coacaze: