luni, 22 noiembrie 2010

Conceptul de "verze" in bucataria romaneasca

Cuvantul "varza" este un clasic folosit in prelegeri si manuale pentru a ilustra exemple de cuvinte mostenite de la daci. Asadar, un ingredient mai mult decat clasic in bucatariile spatiului carpato-danubiano-pontic, insotind mesele romanului de milenii.
Insa sub forma de "verze", deja vorbim de ceva mai mult dichis. Verzele sunt o muratura mai migaloasa, dar de mare efect daca reuseste.
Reteta de mai jos apartine mamei si are iz bucovinean deoarece foloseste sfecla rosie.

Se spala 1 borcan de 5 kg.
Varza - cam 3 kg, se da pe razatoare.
Se mai pune:
-max 100 g radacina telina rasa
-150 g sfecla rosie rasa
-50 g hrean ras
-jumatate de ardei iute tocat marunt
-1 plic seminte chimen, sau jumatate, depinde de gust
-1 lingura de sare
-1/2 kg morcov ras
-500-700 ml apa de izvor
Se amesteca toate si se pun in borcan, lasandu-l de o palma gol, pentru a permite fermentatia. Se acopera cu o farfurie borcanul si se lasa intr-o camera incalzita 2-3 zile, pana cand compozitia devine acidulata si dulce-acrisoara.
Important: apa se adauga abia cand verzele au inceput sa fermenteze.
Astfel obtinute, verzele vor fi date la rece ca sa nu se acreasca excesiv si vor insoti cu brio orice fel de prajeli, de la fripturi la fasole sau cartofi la cuptor. Sunt foarte sanatoase deoarece conserva multe vitamine si contin putina sare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu