vineri, 1 aprilie 2011

Cake performance: ziua Danei




Deci: cati dintre noi sunt capabili a fi in stare, dupa o zi de munca, sa mearga acasa si sa pregateasca 4 feluri de prajituri outstanding, petrecand in bucatarie pana pe la 2 noaptea?
Well, Dana can! La multi ani si la multe prajituri!
Astea sunt retetele:

1. Tarta lamaie

Baza (ca la cheesecake):

400 gr biscuiti digestive + 150 gr unt sau margarina

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi.

Se lasa 10 min la cuptor.

Crema de lamaie :

4 lamai, 4 portocale , 8 oua , 300g de zahar pudra , 3-4 linguri rase de amidon de porumb

Zeama de la fructe si coaja de la o lamaie se pune pe foc impreuna cu zaharul si amidonul sa se incalzeasca putin. Se bat ouale si se varsa peste amestecul cu lamaia amestecand continuu pana la ingrosarea cremei. Atentie caci crema se poate arde foarte repede.

Varsati crema peste tarta.

Bezea:

6 albusuri

100 gr zahara pudra

Se varsa bezeaua peste crema si se fac valuri (moturi) cu o lingura.

Se baga la cuptor pana bezeaua se rumeneste.


2. Tiramisu cu caramel

Pentru foi (3):
- 700 g faina,
- 300 g margarina (sau unt)

- 2 cani lapte
- 300 g zahar
- 5 oua
- 2 pliculet praf de copt
- 2 lingurite esenta de vanilie

Se amesteca zaharul cu margarina, se adauga faina, laptele, praful de copt, esenta de vanilie, praful de sare si la final se adauga ouale batute separat. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Pentru a obtine 3 foi de blat egale se imparte aluatul in 3 parti si se coc separat sau daca aveti un cutit bun se poate coace tot aluatul, impartindu-se apoi in 3 foi.

Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu unt si hartie de copt, se pune prima parte de aluat, se de la cuptor si pentru a vedea cand e gata faceti testul cu scobitoarea: cand iese scobitoarea curata atunci este gata.

Procedati la fel si cu celelalte doua parti de aluat.

Pentru creme (2):

- 8 galbenusuri
- 8 linguri de amidon
- 4 linguri de cafea instant(ness)

- 3 cani de lapte
- 2 cani de zahar
- 2 lingurei esenta de vanilie
- 200 gr ciocolata amaruie sau cu capucino
- 500 g mascarpone

Se prepara cremele asa: se pune intr-o cratita pe foc 1 cana de lapte rece cu cafeaua instant si se lasa sa fiarba. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si restul de lapte. Se ia cratita de pe foc, se adauga cealalta crema si se pune din nou pe foc pana se ingroasa. Apoi se imparte compozitia in doua parti: prima parte se amesteca cu mascarpone si cealalta jumatate se amesteca cu bucatile de ciocolata pana cand aceasta se topeste si se omogenizeaza.

Se lasa cremele la frigider 30 de minute.

Pentru glazura:

- 24 linguri zahar
- 12 linguri apa
- 6 linguri cacao
- 100 g margarina sau unt

Se pune intr-o cratita pe foc apa, zaharul, cacao, margarina si se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin.

Dupa care se asambleaza prajitura.

Se pune peste prima foaie crema de ciocolata apoi se pune a 2-a foaie, peste care se pune crema de mascarpone si deasupra ei cea de a 3-a foaie, peste care se pune glazura.

Primele 2 blaturi se insiropeaza cu un pliculet de capucino/ness amestecat cu apa si wisky.

3. Cheesecake cu visine

Ingrediente pentru blat:
- 400 gr de biscuiti cu ovaz
- 150 gr de unt

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi.

Se lasa 10 min la cuptor.
Ingrediente pentru crema:
-
700 gr de branza Philadelphia
- 200 gr de zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- coaja rasa de lamaie
- 4 oua mari
- 200 ml de smantana
- un varf de cutit de sare
- esenta de vanilie

- banuti de ciocolata adaugati in compozitie dupa gust

Mixam crema de branza care trebuie sa fie la temperatura camerei, pana cand devine spumoasa. Incorporam apoi zaharul si aromele, sarea, apoi faina, iar la sfarsit smantana. Dupa ce smantana este bine incorporata, adaugam rand pe rand cate un ou intreg, amestecand bine dupa fiecare ou. Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si dam la cuptor alte 30-40 de minute. Cheesecake-ul va capata o usoara crusta aurie

Jeleu visine ornat:

2 borcane compot visine

2 - 3 linguri amidon

zahar vanilat dupa gust

Se pune jumate cana suc de compot cu amidonul si zaharul pe foc, se adauga visinele si se amesteca pana se ingroasa.

Se pune peste cheesecake si se presara banuti de ciocolata pe deasupra.


4. Cremsnit

2 foi cremsnit cumparate

Crema vanilie:

1.5l lapte

250 gr amidon

6 galbenusuri

400 gr zahar

Esenta vanilie 25 gr

Intr-un vas am pus pe foc un litru de lapte cu 400 g de zahar, am amestecat sa se topeasca zaharul. In alt vas am pus 500 ml lapte cu 250 g amidon si 6 galbenusuri plus esenta de vanilie.

Am turnat amestecul peste laptele de pe foc si am amestecat pana a inceput sa se ingroase. Ideea e ca nu se ingroasa uniform, pare ca face cocoloase, dar se omogenizeaza dupa.

Ornat

500 ml frisca

Fructe confiate

Punem prima foaie, o incadram cu o forma de metal (daca doriti puteti sa o puneti intr-o tava adanca) si peste ea punem crema (calduta). Acoperim cu 500 ml frisca. Deasupra punem cea de-a doua foaie sfarmata si ornam cu fructe confiate .



2 comentarii:

  1. praaaajituuuuuuuuri!>:) de abia astept sa le fac pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  2. pai sa le faci, rezultatul e garantat!si sa ma chemi si pe mine la o felie :)

    RăspundețiȘtergere