vineri, 22 aprilie 2011

Ceva dulce pentru Paste

Am lasat copturile grele (cozonac, pasca) in grija lu' mama si am pregatit doar niste deserturi usoare cu fructe.

Cheesecake cu fragi

Am transformat putin reteta de cheesecake a Danei, pentru ca stiu ca merg la sigur.

Ingrediente pentru blat:
- 300 gr de biscuiti graham sau cu ovaz
- 150 gr de unt

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi. Se lasa 10 min la cuptor.

Ingrediente pentru crema:
-
600 gr de branza Philadelphia
- 200 gr de zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- coaja rasa de lamaie
- 4 oua mari
- 200 ml de smantana
- un varf de cutit de sare
- esenta de vanilie

- o cana de fragi (decongelati)
-fructe pentru decor
-2 pliculete de jeleu rosu Dr. Oetker

Mixam crema de branza care trebuie sa fie la temperatura camerei, pana cand devine spumoasa. Incorporam apoi zaharul si aromele, sarea, apoi faina, iar la sfarsit smantana. Dupa ce smantana este bine incorporata, adaugam rand pe rand cate un ou intreg, amestecand bine dupa fiecare ou. Adaugam fragii si amestecam usor. Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si dam la cuptor alte 30-40 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor, prajitura se acopera cu un prosop ca sa nu se crape.
Cand s-a racit, am decorat-o cu zmeura si capsuni, legate cu jeleu rosu Dr. Oetker.


Prajitura cu zmeura, fragi si lamaie


- 1 cana jumate faina
- 2 lingurite praf de copt
- jumate lingurita sare
- jumatate cana smantana
- 1 cana jumatate de zahar
- 3 oua
- 2 linguri coaja de lamaie rasa
- vanilie
- jumatate cana ulei
-o cana de zmeura si fragi (se decongeleaza in prealabil) la care se adauga 3 linguri de zahar
- jumatate cana suc de lamaie diluat cu apa

Se porneste cuptorul. Se unge o tava sau un vas cu ulei, se presara faina, iar pe fund se pune hartie de copt.

Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol. In alt bol se amesteca smantana, o cana de zahar, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Se incorporeaza compozitia de faina in cea de smantana, se omogenizeaza si se adauga uleiul. Se omogenizeaza iar, preferabil cu mixerul. La sfarsit se adauga usor fructele si se amesteca, fara a le zdrobi.

Compozitia rezultata se da la cuptor cam 50 de minute, testandu-se cu o scobitoare.

Intre timp se pun intr-o craticioara jumatatea de cana de suc de lamaie diluat cu apa si restul de zahar (jumate de cana). Se fierb putin pana cand rezulta un sirop, care se strecoara.

Dupa ce prajitura se scoate din cuptor, se lasa 10 minute la racorit, apoi se insiropeaza.

2 comentarii:

  1. ooofff! doar atat pot sa rostesc, sunt ghiftuita cu cozonac din care continui sa bag in mine...

    RăspundețiȘtergere
  2. da...in curand cred ca va trebui sa plusez un numar la blugi :/

    RăspundețiȘtergere