luni, 18 aprilie 2011

De post....


Greu...n-am avut nici timp nici chemare pentru gatit. Ultimele zile de post se taraie cu lentoare, fie-mi iertat...Raioanele cu lactate din magazine imi fac insistent cu ochiul.
Am produs totusi niste amestecuri pe baza de vegetale si cascaval de post, chiar gustoase.


Varza gratinata la cuptor cu sos de rosii, busuioc si cascaval vegetal

-jumatate de varza tocata
-o cana de orez spalat
-o ceapa tocata
-70g cascaval vegetal dat pe razatoare
-sare, piper
-1-2 foi dafin
-sos de rosii cu busuioc (7-8 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei, sare, piper, o lingura de zahar, busuioc maruntit)
-ulei

Se pun varza tocata si orezul intr-o oala cu apa suficienta, se adauga sare si foi de dafin si se fierb pana se inmoaie, apoi se scurg.
Intr-o tava mai intinsa, unsa cu ulei, se distribuie uniform amestecul de varza cu orez. Se presara cu sare si piper dupa gust.
Se prepara un sos de rosii cu busuioc din ingredientele mai sus mentionate, asta daca nu aveti gata cumparat. Se toarna sosul peste continutul tavii, cat ma uniform, apoi se presara cascavalul ras.
Se da la cuptor la foc mediu pana se topeste bine toppingul de cascaval, adica vreo 20-25 minute.

Tartine gratinate cu legume si cascaval de post


-cateva felii mari de paine neagra/intermediara, mai groase
-o mana de masline
-sos de rosii cu busuioc (preparat ca in reteta de mai sus)
-100 g cascaval vegetal dat pe razatoare
-1 ardei rosu feliat
-1 ceapa rosie tocata
-cateva ciuperci feliate
-cateva linguri ulei de masline
-2 linguri de busuioc sau cimbru maruntit

Feliile de paine se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Fiecare felie se unge cu sos de rosii si busuioc si se presara in mod uniform cu ingredientele mentionate. Deasupra se pun cascavalul ras si ierburile uscate (busuioc sau cimbru). Se stropesc usor tartinele cu ulei de masline.
Se dau la cuptor pana se topeste cascavalul de deasupra.


2 comentarii:

  1. mmmmm! bun, asta o sa fac eu de Pasti, cu cascaval d'ala bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. poti sa mai adaugi ciuperci si verdeata, pentru mai multa aroma. ;)eventual si putina smantana

    RăspundețiȘtergere