miercuri, 2 martie 2011

Diverse, dar nu de bine

In general postarile de pe orice blog culinar au darul sa te faca sa salivezi, sa te apuci de gatit sau pur si simplu te relaxeaza si iti creaza o stare "homy". Asa si trebuie sa fie.
Dar...
In ultima perioada e destul de greu sa ramai focusat pe gatit, pe bucuria de a savura o aroma, de a face poze cat mai graitoare si de a da share la informatie...
Mancarea incepe sa devina un factor de anxietate din mult prea multe puncte de vedere, iar lucrurile par sa se agraveze de la o zi la alta.
O multime de stiri prin mass media, si in mod sigur doar putine se rezuma la zvonuri alarmiste.
Se vorbeste despre alimente iradiate ca sa se conserve mai mult timp, alimente injectate cu diverse substante - tot pentru conservare si pastrarea aspectului.
Se permite valorificarea produselor provenite din OMG - organisme modificate genetic.
Se folosesc ingrasaminte toxice.
Nu mai vorbesc de e-urile omniprezente.
Plasticul in care se ambaleaza mancare se pare ca e cancerigen si provoaca mutatii.
Alimentele gata procesate contin tot felul de ingrediente total misterioase pentru consumator, un simplu iaurt contine 6-7 ingrediente cand el ar trebui sa contina doar lapte, smantana e smantana doar cu numele, deoarece nu mai are aceleasi proprietati cu care eram obisnuiti. Untul are gust a margarina. De pateuri, salamuri etc nici nu mai vorbesc, sunt facute doar din sorici, zgarciuri si grasime, pompate cu nitrati si coloranti.
Si, ca o apoteoza, se vorbeste tot mai insitent de o criza alimentara majora in 2011, deoarece resursele sunt tot mai putine, recoltele proaste si cererea mare. Criza alimentara = mancare putina, de proasta calitate si, in primul rand, extrem de scumpa. Romania se pare ca e pe lista neagra, deoarece agricultura noastra e praf, importam aproape totul si nici nu avem venituri suficiente.
E suficient sa dai o fuga la magazin sa te convingi ca lucrurile nu merg bine, deoarece majoritatea produselor se scumpesc de la o luna la alta. Nu vorbesc aici de calamari sau fructe sharon. Vorbesc de paine, cartofi, lapte...
Sper totusi sa nu apuc ziua in care blogurile culinare vor fi doar o marturie electronica a unor vremuri bune, in care mancarea insemna comuniune si relaxare, nu SUPRAVIETUIRE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu