miercuri, 8 iunie 2011

Lasagna vegetariana


De multa vreme aveam niste foi de lasagna in dulap si am tot amanat sa le scot la lumina, desi preparatele la caserola, la cuptor sunt preferatele mele. Imi era oarecum frica sa incerc acest fel de mancare pentru ca il consideram pretentios si greu de nimerit.
Ei bine, in seara asta m-am convins ce-am pierdut nefacandu-mi curaj mai devreme. A rezultat o splendoare culinara, desi ma indoiesc de faptul ca am respectat toate regulile artei.
Cam 4 portii mari, din care una o trimit virtual lui Petrica, pentru a mai varia the frozen shits.



Ingrediente

-foi lasagna (suficiente pentru 3 straturi) - eu am folosit 6
-2 dovlecei fragezi, nu foarte mari
-1 ceapa
-3-4 rosii
-3 catei mari usturoi
-2-3 linguri boabe porumb
-1 ardei gras
-3-4 linguri pasta de rosii de calitate
-patrunjel
-busuioc
-2 linguri smantana groasa
-200-250 g ricotta
-100 g parmezan sau emmentaler ras
-6 felii de mozzarella
-sare, piper
-1 lingura zahar
-cateva linguri ulei

Preparare

-Se unge un vas termorezistent cu ulei (am folosit unul din ceramica, patrat)
-Se toaca legumele (ceapa, dovlecei, rosii, ardei gras) si se pun la foc intr-o cratita cu 3 linguri ulei; cand s-au inmuiat - cam dupa 10-15 minute, se adauga porumbul si pasta de rosii si se mai tin pe foc inca vreo 5 minute, amestecand. Se ia de pe foc compozitia, se adauga sare, piper, verdeata tocata si lingura de zahar. Se taie usturoiul feliute si se adauga si el. E preferabil ca acest sos de legume sa fie un pic mai picant, mai sarat.
-Cat timp legumele stau pe foc, se pune ricotta intr-un bol, se amesteca bine cu cele 2 linguri de smantana si cu jumatate din cantitatea de branza rasa (parmezan, emmentaler).
-Se trece la asamblarea lasagnei. In vasul uns cu ulei se asaza un strat de foi. Se ung foile cu amestecul de ricotta cat mai uniform. Peste ricotta vine un strat de legume. Apoi inca un strat de lasagna, ricotta si legume. Se incheie cu un ultim strat de lasagna, peste care se presara restul de branza rasa si se asaza feliile de mozzarella. Eu am mai presarat si busuioc uscat.
-Se da lasagna la cuptor (preincalzit) cam 20-25 minute, la foc mediu spre mic. Daca are tendinta sa se arda, se acopera cu folie de aluminiu.
Spre deosebire de lasagna cu carne, cea vegetariana nu are nevoie de mult timp la cuptor, deoarece legumele se fac repede. E gata cand se aureste deasupra.
Se serveset cam la 10 minute dupa ce a fost scoasa din cuptor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu