vineri, 4 ianuarie 2013

Retete pentru bebelusi de 8 luni




Facand o retrospectiva la sfarsitul celei de a 8-a luni, principala noutate in existenta culinara a lui Iustin ar fi nu neaparat o schimbare in meniu, ci faptul ca a inceput sa mestece. Asadar servim piure doar ocazional, in general fiind suficient sa-i maruntesc mancarea cu un cutit (in special carnea) sau sa o pasez grosier cu o furculita. Ca sa nu se inece, iau cantitati mai mici in lingurita atunci cand il hranesc.


El pare incantat de varietatea de gusturi, deoarece una e cand manaci un piure cu acelasi gust pe toata durata mesei, alta sa ai 2-3 gusturi-ingrediente in aceeasi imbucatura.
In ultimele saptamani i-am dat mult broccoli, pe care il consuma cu placere, combinat cu alte legume sau cu carne de pui sau cu paste fainoase.


I-am mai dat cate putin somon la cuptor, pe care pare sa-l agreeze, insa deocamdata nu vreau sa exagerez cu pestele, fiindca am tot auzit ca poate provoca alergii.
Am inceput sa-i ofer mancare un pic condimentata: cantitati minuscule de sare, cate un fir de cimbru, ceapa verde.
Ocazional, in piureuri adaug un pic de unt.
A mai primit sa rontaie cate o turta dulce sau cate o felie de kek - toate facute in casa, cu foarte putin zahar.


In ciorbe ii place sa-i adaug firmituri de mamaliga.
Branza de vaci o respinge cu obstinatie, la fel si ficatul de pui, asa ca facem o pauza.
Am observat ca e innebunit dupa lapte cu gris/orez dar nu-i dau, deoarece e deja mult prea greu pentru varsta lui (11 kilograme).

Meniul lui arata cam asa:
-orele 9-10: fructe, eventual amestecate cu o lingurita de cereale.
-orele 13-14: o supa sau un pilaf sau paste.
-orele 17: un piure de cartofi sau o felie de kek sau biscuite cu fructe.
-cu o ora inainte sa il culc, mai primeste putin fruct - mar sau banana.

In rest - alaptat, plus cate putina apa.

Pui cu paste si rosii



- o mana de paste scurte de calitate (eu am ales Barilla cu piure de rosii si morcov - de aceea sunt portocalii)
- o bucata de pui fiert dinainte
- jumatate de rosie sau 2 linguri suc de rosii cat mai natural
- 1/3 dovlecel
- jumatate de morcov
- jumatate de ceapa
- un praf de sare
- o lingurita suc de lamaie
- eventual verdeata tocata foarte marunt
- o lingurita ulei

Se fierb toate ingredientele la un loc in apa in care s-a adaugat lingurita de ulei si praful de sare, pana se inmoaie pastele (trebuie sa fie moi, nu al dente).
Se scurg pastele si legumele, se paseaza usor cu o furculita. Eventual se adauga o lingura din zeama in care au fiert, daca amestecul e prea uscat.
Se toaca fin carnea si verdeata, se amesteca cu legumele, cu sucul de lamaie. Ready to eat!

Pui cu paste si broccoli

 

- o mana de paste
- jumatate de ceapa
- o bucatica de carne fiarta dinainte
- cateva buchetele de broccoli
- 1-2 crengute cimbru
- cateva picaturi suc de lamaie
- un praf de sare

Se prepara ca si reteta de mai sus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu