luni, 7 ianuarie 2013

Ce-am mai gatit de sarbatori


Placinta cu somon si spanac




O reteta adaptata dupa revista Secretele Bucatariei.

Pentru aluat:
- 150 g branza dulce
- 150 g faina
- 3 linguri lapte
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 plic praf de copt

Pentru umplutura:
- 250 g spanac congelat
- 100 g somon afumat
- 125 ml lapte
- 1 lingura ulei
- 1 ceapa
- patrunjel tocat
- 3 oua
- sare
- piper
- 1 lingura zahar
- 2 catei usturoi
- 50 g cascaval ras

Pentru aluat se amesteca branza cu sarea, laptele si uleiul, apoi se adauga faina si praful de copt. Se framanta un aluat potrivit de tare, care se inveleste in folie de plastic si se da la rece jumatate de ora.
Pentru umplutura se caleste spanacul impreuna cu ceapa si somonul afumat taiat fasii, lasandu-se pe foc pana scade un pic. Se condimenteaza, se adauga lingura de zahar si se da la rece. Cand s-a racorit se adauga ouale, patrunjelul, usturoiul pisat si laptele si se verifica daca e suficient de condimentat amestecul.
Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina. Se intinde aluatul in tava in strat de 4 mm (daca e mai gros risca sa ramana crud). Se repartizeaza uniform umplutura, peste care se presara cascavalul ras.
Se da la cuptor vreo 40-50 minute.


Turta dulce cu miere si scortisoara



Sursa de inspiratie a fost tot revista Secretele Bucatariei. Eu am adaugat scortisoara si am mai scazut din cantitatea de zahar. Mi-a placut aceasta reteta deoarece prajiturelele raman fragede si au un gust foarte bogat datorita fainei integrale.

Ingrediente pt. 40 bucăți

• 200 g zahăr pudră
• 300 g făină integrală • 200 g făină albă
• 1 lingură cacao • 1,5 linguriță praf de copt
• 3 ouă • 2 linguri miere
• 1 lingură unt
• o lingurita rasa de scortisoara macinata

Pe planșetă, se amestecă zahărul pudră cu cele două tipuri de făină, cacao și praf de copt; se face o gropiță la mijloc și se așază înăuntru ouăle, mierea și untul. Se frământă aluatul.
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se tapetează planșeta cu făină din belsug și se întinde o foaie de aluat groasă de 4 mm. Se decupează din ea figurine, care se așază pe o tavă unsă; se coc 7 min. Apoi se iau de pe tavă și se lasă să se răcească.

 Fishpie (placinta englezeasca cu peste, legume si crema de branza) 

 

- 500 g cartofi fierti
- 500 g legume mexicane fierte si scurse
- 200 g crema de branza (ex. Philadelphia)
- 150 ml lapte sau zeama in care au fiert legumele
- 3 linguri faina
- 400 g file peste alb gatit (fiert)
- verdeata
- sare, piper
- 2 catei usturoi
- 50 g cascaval sau emmentaler ras

Crema de branza se amesteca pe foc cu laptele sau zeama de legume pana la omogenizare. Se adauga faina si se amesteca din nou. Se adauga pestele taiat bucatele si legumele mexicane scurse. Se condimenteaza si se adauga verdeata. Se pune acest amestec intr-o tava/vas termorezistent uns cu putin ulei.
Cartofii fierti se condimenteaza, se adauga putina verdeata si se paseaza. Se intinde piureul peste compozitia din tava in strat uniform Se presara deasupra cascavalul ras.
Se da la cuptor pana se rumeneste bine placinta.
Se serveste cu muraturi la otet sau salata de cruditati.


Tort rapid de ciocolata cu zmeura si cocos




Am vrut un tort super-rapid, asa ca...nu m-am complicat. Lipsa timpului, deh...
Blat de cumparat cu cacao.
Crema de frisca amestecata cu fulgi de cocos, zmeura pasata si vanilie. Insiropat blatul cu suc de zmeura (din conserva sau congelata).
Deasupra glazura de ciocolata din ciocolata topita, unt, o lingurita de ulei in bain-marin.
Fara sa fi fost o capodopera, tortul a fost bun, usor si aromat. Just what we needed!


Chec cu banane

Am luat in graba o reteta de pe net. Nu o postez aici, deoarece nu am fost multumita de rezultat, checul nu a crescut cum trebuia. La gust a fost ok.


Salata de curcan cu cruditati si sos picant de smantana


 O salata usoara, fara multe grasimi, dar consistenta si aromata - nu ne plac chestiile unsuroase si hiper-prajite.
Curcan fiert. Pe care l-am rupt fasii, pe care le-am rumenit usor in putin ulei, condimentand cu sare, piper, putin oregano, boia dulce si o ligura de miere.
Am tocat varza alba, varza rosie, un castravete, 3 rosii, un morcov si jumatate de telina, alcatuind baza salatei.
Dressingul a fost un borcan de smantana de vreo 250 ml, in care am adaugat 1 lingura de zahar, sare, piper, foarte putin usturoi, suc de lamaie - vreo 5 linguri, plus marar si patrunjel fin tocat.

Prajitura cu migdale, ciocolata si gem de coacaze 





Una dintre prajiturile noastre preferate.
- 175 g unt
- 15 prune uscate tocate
- 175 g zahar
- 175 g faina
- 175 g migdale macinate (se gasesc in Kaufland)
- 3 oua
- 1 lingurita praf de copt
- 50-70 g ciocolata taiata bucatele
- o mana de migdale intregi
- 3-4 linguri gem de coacaze

Intr-un bol se amesteca bine zaharul cu untul. Apoi se adauga faina, migdalele macinate, ouale si praful de copt, amestecand din nou pana la omogenizare. Se adauga prunele uscate si ciocolata maruntita, se amesteca iar, apoi se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra se asaza migdale intregi, care trebuiesc presate un pic pentru a face aderenta la aluat, altfel se pot arde la copt.
Se coace prajitura la foc mediu spre mic pana cand se rumeneste usor iar daca se infige in ea o scobitoare aceasta iese curata.
Cand e gata se lasa la racorit, apoi se intinde uniform deasupra gemul de coacaze si se taie patrate mari.

vineri, 4 ianuarie 2013

Retete pentru bebelusi de 8 luni




Facand o retrospectiva la sfarsitul celei de a 8-a luni, principala noutate in existenta culinara a lui Iustin ar fi nu neaparat o schimbare in meniu, ci faptul ca a inceput sa mestece. Asadar servim piure doar ocazional, in general fiind suficient sa-i maruntesc mancarea cu un cutit (in special carnea) sau sa o pasez grosier cu o furculita. Ca sa nu se inece, iau cantitati mai mici in lingurita atunci cand il hranesc.


El pare incantat de varietatea de gusturi, deoarece una e cand manaci un piure cu acelasi gust pe toata durata mesei, alta sa ai 2-3 gusturi-ingrediente in aceeasi imbucatura.
In ultimele saptamani i-am dat mult broccoli, pe care il consuma cu placere, combinat cu alte legume sau cu carne de pui sau cu paste fainoase.


I-am mai dat cate putin somon la cuptor, pe care pare sa-l agreeze, insa deocamdata nu vreau sa exagerez cu pestele, fiindca am tot auzit ca poate provoca alergii.
Am inceput sa-i ofer mancare un pic condimentata: cantitati minuscule de sare, cate un fir de cimbru, ceapa verde.
Ocazional, in piureuri adaug un pic de unt.
A mai primit sa rontaie cate o turta dulce sau cate o felie de kek - toate facute in casa, cu foarte putin zahar.


In ciorbe ii place sa-i adaug firmituri de mamaliga.
Branza de vaci o respinge cu obstinatie, la fel si ficatul de pui, asa ca facem o pauza.
Am observat ca e innebunit dupa lapte cu gris/orez dar nu-i dau, deoarece e deja mult prea greu pentru varsta lui (11 kilograme).

Meniul lui arata cam asa:
-orele 9-10: fructe, eventual amestecate cu o lingurita de cereale.
-orele 13-14: o supa sau un pilaf sau paste.
-orele 17: un piure de cartofi sau o felie de kek sau biscuite cu fructe.
-cu o ora inainte sa il culc, mai primeste putin fruct - mar sau banana.

In rest - alaptat, plus cate putina apa.

Pui cu paste si rosii



- o mana de paste scurte de calitate (eu am ales Barilla cu piure de rosii si morcov - de aceea sunt portocalii)
- o bucata de pui fiert dinainte
- jumatate de rosie sau 2 linguri suc de rosii cat mai natural
- 1/3 dovlecel
- jumatate de morcov
- jumatate de ceapa
- un praf de sare
- o lingurita suc de lamaie
- eventual verdeata tocata foarte marunt
- o lingurita ulei

Se fierb toate ingredientele la un loc in apa in care s-a adaugat lingurita de ulei si praful de sare, pana se inmoaie pastele (trebuie sa fie moi, nu al dente).
Se scurg pastele si legumele, se paseaza usor cu o furculita. Eventual se adauga o lingura din zeama in care au fiert, daca amestecul e prea uscat.
Se toaca fin carnea si verdeata, se amesteca cu legumele, cu sucul de lamaie. Ready to eat!

Pui cu paste si broccoli

 

- o mana de paste
- jumatate de ceapa
- o bucatica de carne fiarta dinainte
- cateva buchetele de broccoli
- 1-2 crengute cimbru
- cateva picaturi suc de lamaie
- un praf de sare

Se prepara ca si reteta de mai sus.