sâmbătă, 29 octombrie 2011

Cheesecake cu prune si scortisoara


Fiindca am primit o cantitate generoasa de branza si smantana de casa de la gospodinele mele matusi, am decis sa profit si sa fac un cheesecake, dat fiind ca la aceasta prajitura calitatea ingredientelor conteaza foarte mult. Cu participarea lui Petrica, a rezultat un cheesecake mai mult decat delicios.

Ingrediente:
- 1.5 kg branza de vaci neacrita, bine scursa
-250 ml smanatan dulce grasa
-jumatate de cana fulgi de ovaz sau amestec de cereale
-3 oua
-100 g unt
-250 g de zahar, sau dupa gust
-esenta de vanilie
-cateva prune frumoase, ferme
-scortisoara macinata
-2 linguri miere de albine
-un varf de cutit de sare
-2 linguri faina

Intr-un vas termorezistent se pun fulgii de ovaz, niste praf de scortisoara si mierea. Se topeste untul si se toarna peste fulgi, se amesteca bine si se distribuie compozitia in mod uniform pe fundul tavii/vasului. Se da la cuptor pentru 5-10 minute, pana cand incepe sa se degaje aroma, dar fara a se arde fulgii. Apoi se scoate si se pune vasul la racorit.
Intr-un bol incapator se pune branza de vaci, se amesteca bine bine pana cand devine cremoasa. Se adauga smantana, zaharul, vanilia si se omogenizeaza. Apoi se inglobeaza ouale intregi, sarea si in final cele 2 linguri de faina. Compozitia trebuie sa fie moale, dar nu lichida.
In prealabil se pregatesc prunele: se taie felii subtiri prunele, se pun intr-o farfurie si se presara din abundenta cu zahar si scortisoara. Se lasa asa 10-15 minute, pentru dezvoltarea aromei.
Dupa ce s-a racorit putin tava cu blatul de fulgi, se toarna compozitia de branza, intr-un strat gros de 2-3 degete, nu mai mult. Deasupra se asaza cu grija feliutele de prune cu scortisoara.
Se da prajitura la foc mediu spre mic vreo 40-50 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra.
Cand e scoasa din cuptor, se acopera cu un servet curat pana se racoreste, ca sa nu se crape.

Este la fel de buna atat calda, cat si rece, a doua zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu