duminică, 29 mai 2011

Gatind de intristare


Fiindca astazi am cazut in butoiul cu depresie - deeply - m-am apucat de gatit. Desi toata lumea imi aminteste ca da, m-am ingrasat.

File de merluciu pane in crusta de emmentaler si verdeata

-500 g file merluciu decongelat si bine scurs de apa
-1 cana faina de grau
-50 g emmentaler ras fin
-sare, piper
-ulei pt prajit
-cateva linguri verdeata tocata

Fileul se presara cu sare si piper. Intr-un bol mai larg se amesteca faina, sare dupa gust, verdeata (sa nu fie umeda) si emmentalerul ras. Se tavalesc bine fileurile in aceasta compozitie si se prajesc pe ambele parti pana cand se rumenesc.

Supa-crema de ciuperci

-300-500 g ciuperci
-150-200 ml smantana
-70 g faina de grau
-1 litru apa fierbinte amestecata cu vegeta
-1 radacina de patrunjel rasa fin
-2-3 cepe verzi tocate
-50 g unt sau cateva linguri de ulei
-sare, piper
-verdeata tocata

Se soteaza ceapa tocata, ciupercile taiate marunt si radacina de patrunjel in ulei sau unt, pana se inmoaie. Cand au pierdut apa in exces se adauga faina si se amesteca bine. Dupa ce faina s-a incorporat complet, se toarna apa fierbinte cu vegeta.
Se mai clocoteste vreo 10-15 minute, amestecand ocazional; in final se condimenteaza si se adauga verdeata. Se serveste cu usturoi pisat. Si patrunjel verde.


Merluciu la cuptor cu ciuperci si sos de rosii

Daca va plac conservele de peste in sos tomat, reteta aceasta vine cu o varianta mai sanatoasa, dar la fel de gustoasa a acestora.
-500 g file merluciu decongelat
-o mana de ciuperci
-5-6 linguri ulei
-o cana sos de tomate (2/3 pasta de rosii, 1/3 apa )
-2 lingurite zahar
-sare, piper
-1 lingura faina de grau
-4 linguri sos worchester
-verdeata dupa gust

Intr-o tava unsa cu ulei se asaza uniform fileurile de peste. Se sareaza si se presara cu piper.
Deasupra se distribuie ciupercile feliate. Se stropesc toate cu ulei.
Se prepara un sos din amestecul de pasta de rosii cu apa. Se adauga sare, piper, faina, zahar si sosul worchester. Se toarna sosul uniform peste continutul tavii. Se presara verdeata.
Se da la foc mediu spre mic aproximativ 30 minute.
Pestele astfel preparat e mai bun rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu