marți, 26 aprilie 2011

Frigarui vegetariene...si nu numai




Reteta mea preferata de frigarui e cam asa: se insira pe tepusa ce legume iti trec prin cap, cu precizarea ca cel mai de efect sunt ardeiul gras si ceapa rosie. Pentru cei carnivori mai inseram si cate o bucatica de carnita, eventual piept de pui cat mai fraged.
Odata frigaruile formate, le stropesc generos cu sos de soia si sos worchester, apoi le presar cu sare, piper, busuioc si putin zahar. Sau, in loc de condimente, mix de grill din comert.
Amestecul celor doua sosuri este de mare efect, deoarece dau aroma, frigaruile ies fragede si se rumenesc apetisant.



sâmbătă, 23 aprilie 2011

Traditii



Pentru mama nu e sarbatoare fara pasca si miel fript. Oricat ar fi de obosita, ea tot pune cuptorul la treaba. Si, chiar daca nu isi recunoaste calitatile de bucatar, mancare mai buna decat la ea nu voi mai gusta in alta parte.


vineri, 22 aprilie 2011

Ceva dulce pentru Paste

Am lasat copturile grele (cozonac, pasca) in grija lu' mama si am pregatit doar niste deserturi usoare cu fructe.

Cheesecake cu fragi

Am transformat putin reteta de cheesecake a Danei, pentru ca stiu ca merg la sigur.

Ingrediente pentru blat:
- 300 gr de biscuiti graham sau cu ovaz
- 150 gr de unt

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi. Se lasa 10 min la cuptor.

Ingrediente pentru crema:
-
600 gr de branza Philadelphia
- 200 gr de zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- coaja rasa de lamaie
- 4 oua mari
- 200 ml de smantana
- un varf de cutit de sare
- esenta de vanilie

- o cana de fragi (decongelati)
-fructe pentru decor
-2 pliculete de jeleu rosu Dr. Oetker

Mixam crema de branza care trebuie sa fie la temperatura camerei, pana cand devine spumoasa. Incorporam apoi zaharul si aromele, sarea, apoi faina, iar la sfarsit smantana. Dupa ce smantana este bine incorporata, adaugam rand pe rand cate un ou intreg, amestecand bine dupa fiecare ou. Adaugam fragii si amestecam usor. Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si dam la cuptor alte 30-40 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor, prajitura se acopera cu un prosop ca sa nu se crape.
Cand s-a racit, am decorat-o cu zmeura si capsuni, legate cu jeleu rosu Dr. Oetker.


Prajitura cu zmeura, fragi si lamaie


- 1 cana jumate faina
- 2 lingurite praf de copt
- jumate lingurita sare
- jumatate cana smantana
- 1 cana jumatate de zahar
- 3 oua
- 2 linguri coaja de lamaie rasa
- vanilie
- jumatate cana ulei
-o cana de zmeura si fragi (se decongeleaza in prealabil) la care se adauga 3 linguri de zahar
- jumatate cana suc de lamaie diluat cu apa

Se porneste cuptorul. Se unge o tava sau un vas cu ulei, se presara faina, iar pe fund se pune hartie de copt.

Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol. In alt bol se amesteca smantana, o cana de zahar, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Se incorporeaza compozitia de faina in cea de smantana, se omogenizeaza si se adauga uleiul. Se omogenizeaza iar, preferabil cu mixerul. La sfarsit se adauga usor fructele si se amesteca, fara a le zdrobi.

Compozitia rezultata se da la cuptor cam 50 de minute, testandu-se cu o scobitoare.

Intre timp se pun intr-o craticioara jumatatea de cana de suc de lamaie diluat cu apa si restul de zahar (jumate de cana). Se fierb putin pana cand rezulta un sirop, care se strecoara.

Dupa ce prajitura se scoate din cuptor, se lasa 10 minute la racorit, apoi se insiropeaza.

luni, 18 aprilie 2011

De post....


Greu...n-am avut nici timp nici chemare pentru gatit. Ultimele zile de post se taraie cu lentoare, fie-mi iertat...Raioanele cu lactate din magazine imi fac insistent cu ochiul.
Am produs totusi niste amestecuri pe baza de vegetale si cascaval de post, chiar gustoase.


Varza gratinata la cuptor cu sos de rosii, busuioc si cascaval vegetal

-jumatate de varza tocata
-o cana de orez spalat
-o ceapa tocata
-70g cascaval vegetal dat pe razatoare
-sare, piper
-1-2 foi dafin
-sos de rosii cu busuioc (7-8 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei, sare, piper, o lingura de zahar, busuioc maruntit)
-ulei

Se pun varza tocata si orezul intr-o oala cu apa suficienta, se adauga sare si foi de dafin si se fierb pana se inmoaie, apoi se scurg.
Intr-o tava mai intinsa, unsa cu ulei, se distribuie uniform amestecul de varza cu orez. Se presara cu sare si piper dupa gust.
Se prepara un sos de rosii cu busuioc din ingredientele mai sus mentionate, asta daca nu aveti gata cumparat. Se toarna sosul peste continutul tavii, cat ma uniform, apoi se presara cascavalul ras.
Se da la cuptor la foc mediu pana se topeste bine toppingul de cascaval, adica vreo 20-25 minute.

Tartine gratinate cu legume si cascaval de post


-cateva felii mari de paine neagra/intermediara, mai groase
-o mana de masline
-sos de rosii cu busuioc (preparat ca in reteta de mai sus)
-100 g cascaval vegetal dat pe razatoare
-1 ardei rosu feliat
-1 ceapa rosie tocata
-cateva ciuperci feliate
-cateva linguri ulei de masline
-2 linguri de busuioc sau cimbru maruntit

Feliile de paine se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Fiecare felie se unge cu sos de rosii si busuioc si se presara in mod uniform cu ingredientele mentionate. Deasupra se pun cascavalul ras si ierburile uscate (busuioc sau cimbru). Se stropesc usor tartinele cu ulei de masline.
Se dau la cuptor pana se topeste cascavalul de deasupra.


duminică, 3 aprilie 2011

Pasiune pentru urzici




Ador urzicile tinere: gustul, parfumul lor aspru si ierbos, chiar si faptul ca inteapa.
Am cumparat azi o sacosa plina de la o tiganca batrana. Si am umplut toata casa de aburi aromati.
O parte le-am bagat la bors, restul le-am facut cu usturoi. Daca nu era post, aruncam pe ele si niste ochiuri ;)


Imi place borsul de urzici ceva mai acru si oarecum iute.
Am folosit:
-un castron maricel de urzici bine spalate si tocate
-4 cartofi curatati si taiati cuburi
-1 morcov tocat
-1 ardei tocat
-1 cana orez inmuiat in prealabil in apa vreo 30 minute
-o legatura de cepe verzi
-750 ml bors
-sare, piper
-cateva linguri de ulei
-o mana de patrunjel si marar tocat

Am pus legumele la fiert, odata cu orezul. Cand au inceput sa se inmoaie usor am adaugat urzicile si uleiul si am mai lasat la fiert vreo 15 minute. Cu 5 minute inainte de a fi gata, am adaugat sare, piper din belsug si borsul clocotit in prealabil. Daca nu este bors, merge si zeama de lamaie, iese la fel de bun. Atata ca se adauga dupa ce se ia mancarea de pe foc.
Tare ar fi mers niste smantana :)...

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Prima mea paine de casa!

S-a intamplat ca in seara asta ne-am trezit fara paine si cam fomisti. Si fiindca ne-a fost lene sa coboram ca sa cumparam, m-am decis ca ar fi timpul sa incerc si eu sa coc o paine la viata mea...cat de greu poate fi?...
Am cautat pe net o reteta cat mai curata si explicita si am gasit-o aici.
Am urmat exact instructiunile doamnei cu reteta si, spre marele meu entuziasm, painea a iesit mai bine decat as fi sperat: a crescut, s-a rumenit si a iesit foarte gustoasa, Petrica impartasindu-mi parerea.
A mai ramas pe maine doar un colt, asa ca in mod sigur voi recidiva cat de curand.

vineri, 1 aprilie 2011

Cake performance: ziua Danei




Deci: cati dintre noi sunt capabili a fi in stare, dupa o zi de munca, sa mearga acasa si sa pregateasca 4 feluri de prajituri outstanding, petrecand in bucatarie pana pe la 2 noaptea?
Well, Dana can! La multi ani si la multe prajituri!
Astea sunt retetele:

1. Tarta lamaie

Baza (ca la cheesecake):

400 gr biscuiti digestive + 150 gr unt sau margarina

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi.

Se lasa 10 min la cuptor.

Crema de lamaie :

4 lamai, 4 portocale , 8 oua , 300g de zahar pudra , 3-4 linguri rase de amidon de porumb

Zeama de la fructe si coaja de la o lamaie se pune pe foc impreuna cu zaharul si amidonul sa se incalzeasca putin. Se bat ouale si se varsa peste amestecul cu lamaia amestecand continuu pana la ingrosarea cremei. Atentie caci crema se poate arde foarte repede.

Varsati crema peste tarta.

Bezea:

6 albusuri

100 gr zahara pudra

Se varsa bezeaua peste crema si se fac valuri (moturi) cu o lingura.

Se baga la cuptor pana bezeaua se rumeneste.


2. Tiramisu cu caramel

Pentru foi (3):
- 700 g faina,
- 300 g margarina (sau unt)

- 2 cani lapte
- 300 g zahar
- 5 oua
- 2 pliculet praf de copt
- 2 lingurite esenta de vanilie

Se amesteca zaharul cu margarina, se adauga faina, laptele, praful de copt, esenta de vanilie, praful de sare si la final se adauga ouale batute separat. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Pentru a obtine 3 foi de blat egale se imparte aluatul in 3 parti si se coc separat sau daca aveti un cutit bun se poate coace tot aluatul, impartindu-se apoi in 3 foi.

Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu unt si hartie de copt, se pune prima parte de aluat, se de la cuptor si pentru a vedea cand e gata faceti testul cu scobitoarea: cand iese scobitoarea curata atunci este gata.

Procedati la fel si cu celelalte doua parti de aluat.

Pentru creme (2):

- 8 galbenusuri
- 8 linguri de amidon
- 4 linguri de cafea instant(ness)

- 3 cani de lapte
- 2 cani de zahar
- 2 lingurei esenta de vanilie
- 200 gr ciocolata amaruie sau cu capucino
- 500 g mascarpone

Se prepara cremele asa: se pune intr-o cratita pe foc 1 cana de lapte rece cu cafeaua instant si se lasa sa fiarba. Separat se amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si restul de lapte. Se ia cratita de pe foc, se adauga cealalta crema si se pune din nou pe foc pana se ingroasa. Apoi se imparte compozitia in doua parti: prima parte se amesteca cu mascarpone si cealalta jumatate se amesteca cu bucatile de ciocolata pana cand aceasta se topeste si se omogenizeaza.

Se lasa cremele la frigider 30 de minute.

Pentru glazura:

- 24 linguri zahar
- 12 linguri apa
- 6 linguri cacao
- 100 g margarina sau unt

Se pune intr-o cratita pe foc apa, zaharul, cacao, margarina si se lasa sa fiarba pana se ingroasa putin.

Dupa care se asambleaza prajitura.

Se pune peste prima foaie crema de ciocolata apoi se pune a 2-a foaie, peste care se pune crema de mascarpone si deasupra ei cea de a 3-a foaie, peste care se pune glazura.

Primele 2 blaturi se insiropeaza cu un pliculet de capucino/ness amestecat cu apa si wisky.

3. Cheesecake cu visine

Ingrediente pentru blat:
- 400 gr de biscuiti cu ovaz
- 150 gr de unt

Se topeste untul, se amesteca cu biscuitii pisati si se preseaza pe fundul unei tavi.

Se lasa 10 min la cuptor.
Ingrediente pentru crema:
-
700 gr de branza Philadelphia
- 200 gr de zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- coaja rasa de lamaie
- 4 oua mari
- 200 ml de smantana
- un varf de cutit de sare
- esenta de vanilie

- banuti de ciocolata adaugati in compozitie dupa gust

Mixam crema de branza care trebuie sa fie la temperatura camerei, pana cand devine spumoasa. Incorporam apoi zaharul si aromele, sarea, apoi faina, iar la sfarsit smantana. Dupa ce smantana este bine incorporata, adaugam rand pe rand cate un ou intreg, amestecand bine dupa fiecare ou. Turnam compozitia de branza peste blatul de biscuiti si dam la cuptor alte 30-40 de minute. Cheesecake-ul va capata o usoara crusta aurie

Jeleu visine ornat:

2 borcane compot visine

2 - 3 linguri amidon

zahar vanilat dupa gust

Se pune jumate cana suc de compot cu amidonul si zaharul pe foc, se adauga visinele si se amesteca pana se ingroasa.

Se pune peste cheesecake si se presara banuti de ciocolata pe deasupra.


4. Cremsnit

2 foi cremsnit cumparate

Crema vanilie:

1.5l lapte

250 gr amidon

6 galbenusuri

400 gr zahar

Esenta vanilie 25 gr

Intr-un vas am pus pe foc un litru de lapte cu 400 g de zahar, am amestecat sa se topeasca zaharul. In alt vas am pus 500 ml lapte cu 250 g amidon si 6 galbenusuri plus esenta de vanilie.

Am turnat amestecul peste laptele de pe foc si am amestecat pana a inceput sa se ingroase. Ideea e ca nu se ingroasa uniform, pare ca face cocoloase, dar se omogenizeaza dupa.

Ornat

500 ml frisca

Fructe confiate

Punem prima foaie, o incadram cu o forma de metal (daca doriti puteti sa o puneti intr-o tava adanca) si peste ea punem crema (calduta). Acoperim cu 500 ml frisca. Deasupra punem cea de-a doua foaie sfarmata si ornam cu fructe confiate .