sâmbătă, 12 martie 2011

Foamea de sambata


In general sambata dimineata ma trezesc tarziu, rupta de foame si cu frigiderul gol. E traditie. Asta pentru ca n-am mai apucat sa fac cumparaturi de cateva zile, vinerea ma culc tarziu si bobinez stand la filme (sau urmarind stiri cu tsunami din Japonia) cam tot ce mai e de mancare prin casa.
De obicei ma apuc frenetic de gatit cu ce gasesc prin camara, inca pe jumate adormita.
Nici azi nu am facut exceptie de la regula. Am valorificat un pachet de foi subtiri de placinta si niste legume ratacite prin frigider, rezultand placinte - 2 feluri, plus o ciorba aiurita, dar gustoasa.

Placinta cu broccoli si sos de rosii


- jumatate de pachet de foi de placinta
- ulei
- vreo 200 g broccoli tocat
- jumatate de cana pasta de tomate (cantitatea poate varia in functie de concentratie)
- busuioc uscat
- sare, piper
- o lingurita de zahar
- optional, branza rasa

Se tapeteaza o tava intinsa cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Foile de placinta se decongeleaza.
Se prepara un sos din pasta de tomate, busuioc, 2 - 3 linguri ulei, sare, piper si zahar. Se unge o foaie de placinta cu acest sos, in mod uniform, se presara bucatelele de broccoli si eventual branza. Se ruleaza foaia de placinta simultan cu inca o foaie - cea de dedesubt. Se iau urmatoarele doua foi, se ung putin cu ulei si se ruleaza si ele peste placinta deja obtinut. Este importanta ungerea cu ulei pentru pastrarea fragezimii. De asemenea, nu recomand mai mult de 4 foi rulate la o placinta, altfel poate ramane cruda in interior. Se asaza placintele astfel obtinute in tava, daca par uscare la suprafata se ung iarasi cu ulei si se dau la cuptor, la foc mic spre mediu, cam 20 minute sau pana cand se rumenesc. Sunt bune si calde, si reci, atata ca racindu-se nu raman crocante.


Placinta cu spanac


- jumtate de pachet de foi
- 500 g spanac congelat tocat
- o ceapa tocata marunt
- cativa catei de usturoi tocati
- ulei
- sare, piper
- o lingurita zahar

Spanacul se decongeleaza si se soteaza in 3 linguri de ulei impreuna cu ceapa, usturoiul, condimentele si zaharul, pana cand se evapora apa - conteaza ca piureul astfel obtinut sa nu lase zeama. Cu aceasta compozitie se ung foile, procedandu-se exact ca mai sus.



Ciorba de varza si broccoli cu orez


Ce-am gasit prin casa...

- o varza medie tocata
- 200 g broccoli separat in buchetele
- un ardei gras tocat
- ceapa tocata
- 2 morcovi tocati
- o mana de orez
- pasta de rosii
- sare, piper
- o foaie de dafin
- 2 linguri cimbru uscat
- sucul de la jumatate de lamaie

Se fierb la foc mic varza, morcovii, ardeiul, ceapa si foaia de dafin. Nu obisnuiesc sa prajesc legumele de ciorba inainte de a adauga apa, ca sa evit arsurile la stomac... Dupa 15 minute de fierbere se adauga orezul spalat, uleiul - 3 linguri, si se continua fierberea. Cu 5-10 minute inaite de a fi gata se adauga pasta de rosii, sarea si piperul. Dupa ce se ia de pe foc se adauga cimbrul, sucul de lamaie si broccoli, amestecandu-se usor. Broccoli nu are nevoie sa fiarba, de aceea se adauga la sfarsit. Se poate servi dupa vreo 15 minute, cand s-a inmuiat broccoli. Evident...smantana :) poate si ardei iute...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu