joi, 31 martie 2011

Briose de post

Pofta de dulce m-a impins sa experimentez niste briose de post. Am pornit din start cu ideea ca s-ar putea sa esuez, fiindca fara ou, unt si lapte copturile nu prea au succes.
Spre surprinderea mea au iesit gustoase, din pacate insa le-am ars pe fund fiindca nu am experienta la copt in forme de hartie. Trebuie sa ma mai documentez.

Briose de post cu ciocolata

-3 cani faina
-4 lingurite rase praf de copt
-1 lingurita sare
-1/2 cana de miere
-1/2 cana zahar
-1 cana lapte de soia cu aroma de vanilie sau simplu
-1/3 cana ulei
-4-5 linguri cacao
-esenta de rom
-50-70 g ciocolata neagra sfarmata

Intr-un bol se amesteca faina, praful de copt si sarea. Intr-un alt vas se amesteca mierea, laptele si uleiul. Se adauga usor amestecul de lapte si miere la compozitia de faina. Se omogenizeaza. Se adauga cacaua si esenta de rom, apoi ciocolata sfarmata, si se amesteca.
Se umplu formle pe trei sferturi maxim, se asaza intr-o tava cu ceva spatiu intre ele. Se poate adauga un topping fiecarei briose: eu am folosit bucatele de ciocolata si musli. Se dau la cuptor la foc mic vreo 20-30 minute sau pana cand se rumenesc usor.

Briose de post cu lamaie si trandafir

-3 cani faina
-4 lingurite rase praf de copt
-1 lingurita sare
-1/2 cana de miere
-1/2 cana zahar
-1 cana lapte de soia cu aroma de vanilie sau simplu
-1/3 cana ulei
-2 linguri coaja rasa de lamaie
-4-5 linguri zeama de lamaie
-esenta de vanilie
-petale de trandafir conservate (uscate sau conservate cu zahar) dupa gust

Se procedeaza exact ca la briosele cu ciocolata, eu le-am pus ca topping petale uscate de trandafir si zahar vanilat.

Abia astept sa coc si varianta cu oua si unt, fara sa le mai ard...sper :)

Cum sa dai gust granulelor de soia

In general ma cam feresc de soia, fiindca am avut perioade cand am mancat muuulta muulta fara sa-mi placa deloc. Dar m-am gandit ca merita totusi inclusa in meniurile de post pentru mai multa consistenta.

O combinatie fericita ar fi adaugarea granulelor de soia la clasica ciorba de fasole. Nu intr-o cantitate exagerata. Gustul ciorbei devine mai bogat. Se adauga granulele spre sfarsitul fierberii, cam odata cu fideaua.

O alta varianta ar fi includerea in tocanite sau soteuri.

Ciuperci prajite cu ardei si soia

-500 g ciuperci champignon curatate
-1-2 cescute granule de soia (nu e necesara inmuierea)
-2 ardei rosii tocati
-o ceapa tocata
-o mana de masline
-5-6 linguri ulei
-2 catei mari de usturoi zrdobiti
-o mana de patrunjel tocat
-sucul de la jumatate de lamaie
-optional, 2-3 linguri sos de soia sau worchester
-o lingurita zahar
-sare, piper

Se toaca legumele si se pun in tigaia cu ulei incins la foc nu foarte tare. Se amesteca la cateva minute. Cand incep sa se inmoaie se adauga soia si se amesteca bine. Cand legumele sunt facute (nu trb gatite mult timp, ardeiul trb sa ramana usor crocant), se adauga sarea, piperul, zaharul, sosul, sucul de lamaie, verdeata si, in final, usturoiul.
E o mancare rapida, usor de asociat ca garnitura la peste sau carne.

duminică, 20 martie 2011

Spanac cu paste si ciuperci la cuptor

Stiti cat e de frig afara? :(
E vremea de pornit cuptorul si salvat duminica...

- jumatate de pachet de paste scurte fierte si scurse
- 300 g ciuperci taiate, fierte si scurse
- 500 g spanac fiert si scurs
- sare, piper
- o ceapa tocata
- ulei
- cascaval sau emmentaler ras (eu am folosit cascaval de post, deh...)
- cativa catei de usturoi tocati

Intr-o tigaie mai mare se incinge uleiul, apoi se adauga spanacul, ciupercile, ceapa, usturoiul si condimentele. Se amesteca din cand in cand si se lasa pe foc pana cand se inmoaie putin ceapa. Se da branza pe razatoare.
In niste vase termorezistente unse cu ulei se pune un strat de paste, apoi un strat de branza, apoi stratul de spanac si legume si in final un topping de branza.
Se da la cuptor la foc mai redus pana cand se rumeneste usor crusta de deasupra.

sâmbătă, 19 martie 2011

Nu mai am rabdare!

Nu mai am rabdare! Primavara parca nu mai vine si mie mi-e pofta de fructe si verdeturi si legume proaspete, fiindca m-am saturat sa molfai chestii de import, care nu au nici o aroma...
Vreau zarzare acrisoare, busuioc de gradina si piersici de Dobrogea si rosii inima-de-bou si ...........



vineri, 18 martie 2011

Taitei de orez cu sos dulce-acrisor de legume




Am avut o saptamana grea, in care nu am gatit nimic. Salate, tartine si compot. Si munca. Dar in seara asta, ajunsa acasa, am resimtit o adanca deprimare, era frig si foamea ma lesina. M-am gandit sa valorific taiteii de orez, pentru ca se fac rapid. Si nu mi-a parut rau, deoarece, alaturi de un sos colorat si condimentat, m-au scos din intristare, iar Petrica a lins farfuria plin de entuziasm.

Asadar, am preparat jumatate de pachet de taitei, tinandu-i cateva minute in apa clocotita, conform indicatiilor de pe ambalaj. Taiteii de orez sunt mult mai usori decat pastele din grau, cu o aroma foarte discreta.



Pentru sos am folosit:

- 3 linguri de ulei
- un ardei gras rosu tocat
- cateva linguri boabe de porumb din conserva
- o rosie tocata
- o mana de ciuperci feliate
- cateva masline negre
- 3 cepe verzi tocate
- 2 catei mari de ustoroi zdrobiti
- 1 morcov mic
- 3 linguri sos de soia
- 3 linguri sos worcester
- o lingurita zahar
- piper
- 2 linguri pasta de rosii

Intr-un ceaun mic se infierbanta uleiul, apoi se adauga legumele, cu exceptia usturoiului. Se soteaza pana cand legumele se inmoaie, se adauga zaharul, sosul de soia si sosul worcester, se amesteca. Apoi se adauga pasta de rosii, se mai lasa pe foc cateva minuete si se adauga in final piperul si usturoiul zdrobit. In principiu nu mai trebuie adaugata sare deoarece sosurile contin suficienta, aici depinde de gust.
Se servesc taiteii alaturi de sosul fierbinte, eu am adaugat si niste calamari afumati de la conserva, plus lamaie.

Update: pentru Cristina, poze fara calamari:)





duminică, 13 martie 2011

Verdeata si vreme buna


Iubesc verdeata. Imi place sa vin de la piata cu sacosele pline de tot felul de bunatati de primavara, spanac, ceapa verde, ridichi si altele. Sunt fragede, miros a clorofila si aduc primavara in orice bucatarie...

sâmbătă, 12 martie 2011

Foamea de sambata


In general sambata dimineata ma trezesc tarziu, rupta de foame si cu frigiderul gol. E traditie. Asta pentru ca n-am mai apucat sa fac cumparaturi de cateva zile, vinerea ma culc tarziu si bobinez stand la filme (sau urmarind stiri cu tsunami din Japonia) cam tot ce mai e de mancare prin casa.
De obicei ma apuc frenetic de gatit cu ce gasesc prin camara, inca pe jumate adormita.
Nici azi nu am facut exceptie de la regula. Am valorificat un pachet de foi subtiri de placinta si niste legume ratacite prin frigider, rezultand placinte - 2 feluri, plus o ciorba aiurita, dar gustoasa.

Placinta cu broccoli si sos de rosii


- jumatate de pachet de foi de placinta
- ulei
- vreo 200 g broccoli tocat
- jumatate de cana pasta de tomate (cantitatea poate varia in functie de concentratie)
- busuioc uscat
- sare, piper
- o lingurita de zahar
- optional, branza rasa

Se tapeteaza o tava intinsa cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Foile de placinta se decongeleaza.
Se prepara un sos din pasta de tomate, busuioc, 2 - 3 linguri ulei, sare, piper si zahar. Se unge o foaie de placinta cu acest sos, in mod uniform, se presara bucatelele de broccoli si eventual branza. Se ruleaza foaia de placinta simultan cu inca o foaie - cea de dedesubt. Se iau urmatoarele doua foi, se ung putin cu ulei si se ruleaza si ele peste placinta deja obtinut. Este importanta ungerea cu ulei pentru pastrarea fragezimii. De asemenea, nu recomand mai mult de 4 foi rulate la o placinta, altfel poate ramane cruda in interior. Se asaza placintele astfel obtinute in tava, daca par uscare la suprafata se ung iarasi cu ulei si se dau la cuptor, la foc mic spre mediu, cam 20 minute sau pana cand se rumenesc. Sunt bune si calde, si reci, atata ca racindu-se nu raman crocante.


Placinta cu spanac


- jumtate de pachet de foi
- 500 g spanac congelat tocat
- o ceapa tocata marunt
- cativa catei de usturoi tocati
- ulei
- sare, piper
- o lingurita zahar

Spanacul se decongeleaza si se soteaza in 3 linguri de ulei impreuna cu ceapa, usturoiul, condimentele si zaharul, pana cand se evapora apa - conteaza ca piureul astfel obtinut sa nu lase zeama. Cu aceasta compozitie se ung foile, procedandu-se exact ca mai sus.



Ciorba de varza si broccoli cu orez


Ce-am gasit prin casa...

- o varza medie tocata
- 200 g broccoli separat in buchetele
- un ardei gras tocat
- ceapa tocata
- 2 morcovi tocati
- o mana de orez
- pasta de rosii
- sare, piper
- o foaie de dafin
- 2 linguri cimbru uscat
- sucul de la jumatate de lamaie

Se fierb la foc mic varza, morcovii, ardeiul, ceapa si foaia de dafin. Nu obisnuiesc sa prajesc legumele de ciorba inainte de a adauga apa, ca sa evit arsurile la stomac... Dupa 15 minute de fierbere se adauga orezul spalat, uleiul - 3 linguri, si se continua fierberea. Cu 5-10 minute inaite de a fi gata se adauga pasta de rosii, sarea si piperul. Dupa ce se ia de pe foc se adauga cimbrul, sucul de lamaie si broccoli, amestecandu-se usor. Broccoli nu are nevoie sa fiarba, de aceea se adauga la sfarsit. Se poate servi dupa vreo 15 minute, cand s-a inmuiat broccoli. Evident...smantana :) poate si ardei iute...


miercuri, 9 martie 2011

Despre supa de broccoli, cani si mesaje din Kaufland

Ochisem niste cani simpatice pentru supa in Kaufland si m-am gandit ca ar putea constitui o buna achizitie pentru bucataria mea. Si in timp ce cutreieram printre rafturile supermarketului, imi izbeste urechile un anunt cel putin ciudat: vocea care de obicei anunta promotiile, ca s-auda tot cumparatorul din incinta, indemna de aceasta data populatia "sa-si constituie o rezerva de alimente de baza la domiciliu in vederea unor posibile evenimente neprevazute..."
Am ramas masca. Criza alimentara loveste? Sau poate 2012 este deja aproape?
Daca e o simpla stragie de marketing, nu e una prea reusita...
In fine...m-am intors acasa si am umplut canile cumparate cu supa de broccoli, tot gandindu-ma ce-or fi vrut sa zica aia...

Supa dietetica de broccoli

-4 cartofi taiati cuburi
-2 morcovi taiati betigase
-o ceapa mica tocata marunt
-o rosie tocata
-jumatate de ardei gras rosu tocat
-apa
-3 linguri ulei
-patrunjel tocat
-sare, piper
-o cana de broccoli separat in buchetele mici
-o mana de fidea
-2 linguri zeama de lamaie

Se fierb cartofii, morcovul, ceapa, rosia si ardeiul in apa cu ulei. Cand sunt aproape gata se adauga fideaua, se mai amesteca. In final se condimenteaza si, dupa ce se ia de pe foc, se adauga broccoli, patrunjelul si zeama de lamaie, acoperindu-se oala. Broccoli nu trebuie fiert, el se va inmuia frumos doar prin oparire, odata adaugat in oala cu supa, pastrandu-si gustul si calitatile nutritive.
Supa e buna cu smantana, daca nu tineti post.


miercuri, 2 martie 2011

Diverse, dar nu de bine

In general postarile de pe orice blog culinar au darul sa te faca sa salivezi, sa te apuci de gatit sau pur si simplu te relaxeaza si iti creaza o stare "homy". Asa si trebuie sa fie.
Dar...
In ultima perioada e destul de greu sa ramai focusat pe gatit, pe bucuria de a savura o aroma, de a face poze cat mai graitoare si de a da share la informatie...
Mancarea incepe sa devina un factor de anxietate din mult prea multe puncte de vedere, iar lucrurile par sa se agraveze de la o zi la alta.
O multime de stiri prin mass media, si in mod sigur doar putine se rezuma la zvonuri alarmiste.
Se vorbeste despre alimente iradiate ca sa se conserve mai mult timp, alimente injectate cu diverse substante - tot pentru conservare si pastrarea aspectului.
Se permite valorificarea produselor provenite din OMG - organisme modificate genetic.
Se folosesc ingrasaminte toxice.
Nu mai vorbesc de e-urile omniprezente.
Plasticul in care se ambaleaza mancare se pare ca e cancerigen si provoaca mutatii.
Alimentele gata procesate contin tot felul de ingrediente total misterioase pentru consumator, un simplu iaurt contine 6-7 ingrediente cand el ar trebui sa contina doar lapte, smantana e smantana doar cu numele, deoarece nu mai are aceleasi proprietati cu care eram obisnuiti. Untul are gust a margarina. De pateuri, salamuri etc nici nu mai vorbesc, sunt facute doar din sorici, zgarciuri si grasime, pompate cu nitrati si coloranti.
Si, ca o apoteoza, se vorbeste tot mai insitent de o criza alimentara majora in 2011, deoarece resursele sunt tot mai putine, recoltele proaste si cererea mare. Criza alimentara = mancare putina, de proasta calitate si, in primul rand, extrem de scumpa. Romania se pare ca e pe lista neagra, deoarece agricultura noastra e praf, importam aproape totul si nici nu avem venituri suficiente.
E suficient sa dai o fuga la magazin sa te convingi ca lucrurile nu merg bine, deoarece majoritatea produselor se scumpesc de la o luna la alta. Nu vorbesc aici de calamari sau fructe sharon. Vorbesc de paine, cartofi, lapte...
Sper totusi sa nu apuc ziua in care blogurile culinare vor fi doar o marturie electronica a unor vremuri bune, in care mancarea insemna comuniune si relaxare, nu SUPRAVIETUIRE.

marți, 1 martie 2011

1 Martie la birou



O prajitura e binevenita mereu pe post de martisor, mai ales cand de 1 Martie ninge si sunt -10 grade.
Asa ca astazi firma a fost invadata de dulciuri rezultate in regim de coproductie.

Prajitura cu iaurt si lamaie

- 1 cana jumate faina
- 2 lingurite praf de copt
- jumate lingurita sare
- 1 cana iaurt gras
- 1 cana jumatate de zahar
- 3 oua
- 2 linguri coaja de lamaie rasa
- vanilie
- jumatate cana ulei
- jumatate cana suc de lamaie

Se porneste cuptorul. Se unge o tava sau un vas cu ulei, se presara faina, iar pe fund se pune hartie de copt.

Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol. In alt bol se amesteca iaurtul, o cana de zahar, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Se incorporeaza compozitia de faina in cea de iaurt, se omogenizeaza si se adauga uleiul. Se omogenizeaza iar, preferabil cu mixerul.

Compozitia rezultata se da la cuptor cam 50 de minute, testandu-se cu o scobitoare.

Intre timp se pun intr-o craticioara jumatatea de cana de suc de lamaie si restul de zahar (jumate de cana). Se fierb putin pana cand rezulta un sirop limpede, care se strecoara.

Dupa ce prajitura se scoate din cuptor, se lasa 10 minute la racorit, apoi se insiropeaza.



Chec pufos by Ane (reteta aici)


Tort de ciocolata cu crema de piersici by Dana


Asadar, de la Dana citire:

Eu prefer sa coc feliile de blat separat ( 3 sau 4) pentru ca ies mai uniforme si nu ma mai chinui cu taiatul lor.

Ingrediente pentru 4 blaturi

400 gr faina, 500 gr zahar, 150 gr cacao, 900 gr lapte, 70 gr ulei, 2 prafuri copt

Amestecam faina cu praful de copt, zaharul si cacaua, dupa care adaugam laptele si uleiul treptat. Consistenta va fi foarte lichida, dar asa trebuie sa fie. Turnam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si il bagam in cuptorul preincalzit la 160 grade pentru aproximativ 15 minute. Facem proba cu betigasul si in momentul cand iese curat, e gata blatul.

Ganache ciocolata alba/lapte

400 gr ciocolata alba, 400 gr ciocolata lapte, 600 ml frisca

Ganache-ul standard se face din cantitati egale de ciocolata si frisca lichida. Frisca se incalzeste la foc mic si cand e fierbinte se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca pe foc mic pana se ingroasa un pic. Se lasa peste noapte.

Secretul la ganache-ul de ciocolata alba e ca trebuie dublata cantitatea de ciocolata.

Crema frisca cu Mars

300 ml frisca, batoane mars taiate bucati

Frisca se bate cu intaritor dupa instructiuni, se adauga bucatile de mars.

Crema de piersici

30 gr amidon, 300 gr piersici din compot, 2 linguri zahar, 250 ml compot zeama, 300 gr frisca, 2 plicuri zahar vanilat

Se dizolva amidonul in 75-80 gr compot iar restul il punem pe foc mic impreuna cu zaharul. Cand zaharul este topit iar sucul incepe sa bolboroseasca il turnam peste amidon, amestecam rapid si il mai punem pe foc cateva minute avand grija sa amestecam mereu.Obtinem un fel de crema semitransparenta. Adaugam in crema calda piersicile taiata marunt si amestecam. Cand se raceste se amesteca si frisca in compozitie.

Se orneaza dupa fantezia fiecaruia. Intre blaturi se pot insera bucati de fructe, de exemplu noi am folosit banane taiate rondele. Am avut doua torturi, unul imbracat in frisca si altul in crema de ciocolata.