marți, 1 martie 2011

1 Martie la birou



O prajitura e binevenita mereu pe post de martisor, mai ales cand de 1 Martie ninge si sunt -10 grade.
Asa ca astazi firma a fost invadata de dulciuri rezultate in regim de coproductie.

Prajitura cu iaurt si lamaie

- 1 cana jumate faina
- 2 lingurite praf de copt
- jumate lingurita sare
- 1 cana iaurt gras
- 1 cana jumatate de zahar
- 3 oua
- 2 linguri coaja de lamaie rasa
- vanilie
- jumatate cana ulei
- jumatate cana suc de lamaie

Se porneste cuptorul. Se unge o tava sau un vas cu ulei, se presara faina, iar pe fund se pune hartie de copt.

Se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol. In alt bol se amesteca iaurtul, o cana de zahar, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Se incorporeaza compozitia de faina in cea de iaurt, se omogenizeaza si se adauga uleiul. Se omogenizeaza iar, preferabil cu mixerul.

Compozitia rezultata se da la cuptor cam 50 de minute, testandu-se cu o scobitoare.

Intre timp se pun intr-o craticioara jumatatea de cana de suc de lamaie si restul de zahar (jumate de cana). Se fierb putin pana cand rezulta un sirop limpede, care se strecoara.

Dupa ce prajitura se scoate din cuptor, se lasa 10 minute la racorit, apoi se insiropeaza.



Chec pufos by Ane (reteta aici)


Tort de ciocolata cu crema de piersici by Dana


Asadar, de la Dana citire:

Eu prefer sa coc feliile de blat separat ( 3 sau 4) pentru ca ies mai uniforme si nu ma mai chinui cu taiatul lor.

Ingrediente pentru 4 blaturi

400 gr faina, 500 gr zahar, 150 gr cacao, 900 gr lapte, 70 gr ulei, 2 prafuri copt

Amestecam faina cu praful de copt, zaharul si cacaua, dupa care adaugam laptele si uleiul treptat. Consistenta va fi foarte lichida, dar asa trebuie sa fie. Turnam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina si il bagam in cuptorul preincalzit la 160 grade pentru aproximativ 15 minute. Facem proba cu betigasul si in momentul cand iese curat, e gata blatul.

Ganache ciocolata alba/lapte

400 gr ciocolata alba, 400 gr ciocolata lapte, 600 ml frisca

Ganache-ul standard se face din cantitati egale de ciocolata si frisca lichida. Frisca se incalzeste la foc mic si cand e fierbinte se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca pe foc mic pana se ingroasa un pic. Se lasa peste noapte.

Secretul la ganache-ul de ciocolata alba e ca trebuie dublata cantitatea de ciocolata.

Crema frisca cu Mars

300 ml frisca, batoane mars taiate bucati

Frisca se bate cu intaritor dupa instructiuni, se adauga bucatile de mars.

Crema de piersici

30 gr amidon, 300 gr piersici din compot, 2 linguri zahar, 250 ml compot zeama, 300 gr frisca, 2 plicuri zahar vanilat

Se dizolva amidonul in 75-80 gr compot iar restul il punem pe foc mic impreuna cu zaharul. Cand zaharul este topit iar sucul incepe sa bolboroseasca il turnam peste amidon, amestecam rapid si il mai punem pe foc cateva minute avand grija sa amestecam mereu.Obtinem un fel de crema semitransparenta. Adaugam in crema calda piersicile taiata marunt si amestecam. Cand se raceste se amesteca si frisca in compozitie.

Se orneaza dupa fantezia fiecaruia. Intre blaturi se pot insera bucati de fructe, de exemplu noi am folosit banane taiate rondele. Am avut doua torturi, unul imbracat in frisca si altul in crema de ciocolata.



2 comentarii: