marți, 1 februarie 2011

Dulceata de lapte (Confiture de lait)

E un dulce popular in alte tari, cunoscut drept confiture de lait la europeni sau dulce de leche in spatiul americii latine. Numele vine de la faptul ca prepararea sa aminteste de cea a dulcetii. Majoritatea il prepara din lapte condensat, pentru ca e mai rapid, mai comod. Aminteste ca si gust de caramelele cu lapte si de englezescul fudge, insa are gust mult mai bogat si fin, multi considerandu-l addictive. Altii il urasc cu pasiune - este extrem de dulce. Se poate manca simplu sau, daca il prepari mai fluid, pe post de topping pentru diverse dulciuri: clatite, inghetata, creme, budinci.
Procesul de preparare:
-2 litri de lapte (am folosit lapte semidegresat UHT)
-600 g zahar
-o lingurita sare de mare
-o fiola esenta de vanilie

Intr-o oala cu pereti mai grosi se pun ingredientele la foc mediu. Se supravegeaza pana cand da in clocot, inlaturandu-se spuma, daca se formeaza. Cand incepe sa dea in clocot se reduce focul aproape la minim si se amesteca.
Din acest moment focul se mentine cat mai scazut posibil, mestecandu-se din cand in cand ca sa nu se prinda de vas (cam la 10 minute) si inlaturand spuma formata. Dupa vreo ora compozitia incepe sa capete culoare. Cam dupa 2 ore incepe sa se lege. E gata cam dupa 2.5 -3 ore, important este ca in ultimele 15-20 minute sa se amestece mai des.
Puteti lasa compozitia mai moale, cand se comporta ca si mierea, sau puteti sa o mai fierbeti pana devine mai densa, putand fi folosita ca si crema pentru fursecuri sau biscuiti (in acest ultim caz va deveni mai inchisa la culoare).
Timpul de fierbere variaza in functie de cantitatea pe care o preparati (puteti alege de exemplu varianta cu 1 litru de lapte si 300 g de zahar).
Dupa ce o luati de pe foc se toarna in borcane care se sigileaza bine si se pastreaza la frigider cam 2 saptamani.


3 comentarii:

  1. cred ca e senzationala dulceata de lapte!!!!!abia astept sa facem in casa si noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ajuns intr-un loc formidabil! imi place ce gasesc aici si mai ales aceasta asa zisa dulceata! cu siguranta voi reveni ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeei, ma bucur ca ati gasit reteta interesanta! Eu una sper sa-mi fac timp sa o prepar din nou, se potriveste vremii reci, prajiturilor de iarna...

    RăspundețiȘtergere