joi, 8 iulie 2010

Orezul: o problema de gust




Nu sunt o persoana mofturoasa la mancare, sau, in fine, nu mai sunt de vreo 10-11 ani, de la inceputul facultatii. Insa exista totusi un lucru cu care foarte greu am reusit sa ma impac: OREZUL.
Ani de zile am urat orezul cu pasiune. Mi se punea un nod in gat cand il vedeam lafait in farfurie, indiferent de modul in care era gatit. Mi se parea lipicios, gretos si insipid, genul de mancare pe care o consumi doar ca sa ai ceva in stomac.
Apoi mi-am dat seama de un aspect gastro-regional: romanii nu prea stiu sa gateasca orezul. Il fierb ca disperatii timp indelungat, laolalta cu diverse legume si carnuri, pana rezulta o pasta informa care se lipeste de dinti, lipsita de orice element cat de cat nutritiv.
Asa ca am facut un compromis: am inceput sa mananc orez, dar numai gatit de mine. Nimic genial sau spectaculos, dar cat de cat comestibil.

Ardei umpluti vegetarieni, la cuptor


Ardeii ii curat special pentru umplut, incercand sa combin, sa am si verzi si rosii. Pregatesc o compozitie din orez bine spalat, amestecat cu rosii taiate cubulete, cat mai mult morcov, ceapa, ciuperci tocate marunt, multa verdeata, sare, putin zahar, piper, ulei. Sotez usor compozitia la foc mic, pana se degaja aromele, apoi o dau la racorit. Cand e rece, adaug 1-2 oua intregi si amestec bine, apoi umplu ardeii. Pe post de capacele pun deasupra felii de rosii.
Iau o oala non-aderenta, pun pe fund cateva fire de cimbru, putina ceapa tocata, apoi asez ardeii umpluti. In final, adaug peste ardei un amestec de bors, pasta de rosii, putin zahar si ulei. Nivelul acestui sos nu trebuie sa depaseasca 2/3 din inaltimea vasului. Acopar si dau la cuptor, la foc mediu spre mic. Cu vreo 15-20 minute inainte sa fie gata, indepartez capacul ca sa se rumeneasca ardeii.
Dupa ca-i scot din cuptor, presar verdeata tocata. Ies foarte buni, legumele si orezul isi pastreaza textura si aroma.

Orez la tigaie cu legume


Un fel rapid, merita atentie in timpul saptamanii, cand te grabesti.
O cana de orez se spala bine, apoi se pune intr-o tigaie cu ulei si condimente, inclusiv putin zahar. Se adauga 1-2 morcovi rondele, dovlecel, ceapa, un ardei, 1-2 rosii tocate, apoi se da la foc mediu, acoperit cu un capac. Din cand in cand se adauga apa calduta, pe masura ce se umfla orezul, si se amesteca. Cu vreo 5-10 minute inainte sa fie gata, se lasa descoperit. In final, se adauga verdeata (marar, patrunjel) si usturoi tocat. Daca ma gandesc bine, ar merge adaugata legumelor mai sus pomenite si o vanata grasa si frumoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu