luni, 5 aprilie 2010

Provocari de Paste




Frumoasa sarbatoare mi-a parut mereu Pastele. N-are rost sa acuz lumea ca rezuma Invierea la ingurgitarea a cat mai multe kilograme de carnuri. Treaba lor. Mie mi-e mila de ficat.
Asa ca am decretat meniu lights pe baza de verdeata.

1. Tarta de spanac, urzici si topping de ou cu emmentaler:


-un aluat ca de saleuri: faina, ou, lapte, putin unt si sare.
-urzici si spanac, impreuna cu ceapa si usturoi verde, sotate usor in prealabil cu ceva ulei/unt, sare si piper.
-amestec de ou cu smantana, batute bine impreuna.
-2 oua fierte tari.
-emmentaler ras.
Se prepara aluatul, se da 30 minute la rece, timp in care se prepara amestecul de verdeturi. Se tapeteaza o tava nonaderenta cu aluatul, inclusiv peretii laterali (stratul de aluat trebuie sa fie subtire), apoi se intinde uniform compozitia de verdeata. Se presara ouale fierte, feliute. Se toarna oul batut cu smantana, apoi emmentaler ras. La cuptor se tine vreo jumate de ora, foc mediu. Rezultatul e demential, chiar si rece.

2. Placinta de peste afumat cu verdeata


-cartofi fierti in coaja, apoi feliati.
-un macrou afumat de calitate, cat mai mare.
-ceapa verde, patrunjel, marar.
-ou batut cu smantana si condimente.
-emmentaler ras.
Tava nonaderenta, unsa cu putin ulei de masline. Se asaza cartofii feliute, cat mai uniform, apoi pestele bucatele (curatat de piele si oase) amestecat cu verdeata tocata. Se toarna compozitia de ou cu smantana si se intinde uniform. Apoi se rade emmentaler. La cuptor foc mediu, maximum 20-25 minute. Merge cu mujdei. Buna si rece, desi la mine a apucat doar o felie sa se raceasca.

3. Foetaj, foetaj...



Foetaj Bella umplut cu spanac si usturoi, ceapa verde cu rosii sau dulceata de cirese negre cu fulgi de cocos.

3. Un fel de chec cu nuca macinata si visine confiate (in zahar si alcool)



-2 oua
-6 linguri cu ulei
-8 linguri cu lapte
-1 lingurita praf de copt
-8 linguri de zahar
-250 g de faina
-1 ceasca nuca macinata
-multe visine confiate
-stafide
Se amesteca ouale batute, uleiul, laptele, sarea si zaharul. Se pune apoi praful de copt si faina in ploaie, amestecand pana se formeaza un aluat fin, fara cocoloase. Apoi si ceasca de nuca macinata, apoi visinele.
O forma de chec se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina, dupa care se toarna compozitia. Coacere 20 de minte in cuptorul incins in prealabil. Pudrat cu zahar vanilat sau fulgi de ciocolata. Rezulta un soi de chec ceva mai dens, dar foarte aromat si satios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu